Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekskluzivno! Hrvatska gradi ratnu podmornicu

Mala podmornica lako se sakrije, a za potencijalnog napadača opasna je kao i velika
09. rujna 2018. u 00:00 74 komentara 14367 prikaza

Posljednjih ljeta hrvatsku su obalu zaposjele „polupodmornice“, plovila koja kao da su pobjegla iz Disneylanda, brodići s komičnim nadgrađem koje glumi podmornicu u površinskoj plovidbi.

A prava podmornica, koja zaista s ljudskom posadom roni kroz more, u Hrvatskoj je porinuta davnog siječnja 1996. godine, a od 2005. je muzejski izložak, nesposoban za plovidbu i zaron, ali i prevelik da bi se zaista iz splitske Lore otpremio u muzej.

Riječ je o „Velebitu“, ratnoj diverzantskoj podmornici koju je Domovinski rat zatekao na vlaki u zatvorenoj hali splitskoga Brodogradilišta specijalnih objekata, a stručnjaci zagrebačkog Brodarskog instituta su je preprojektirali, prepravili, osuvremenili i dovršili tri godine poslije.

>>Cijeli članak čitajte u nedjeljnom Večernjem listu ili u e-izdanju!

VIDEO Pogledajte maketu prve hrvatske podmornice

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Najveća nagrada igra u Hrvatskoj! Osvojite stan u Zagrebu

>>Don Anđelko Kaćunko: Crkva u Hrvatskoj uskoro će morati zaređivati i oženjene muškarce

>>Drago Diklić:  Degoricija je lagao da sam pjevao četničke pjesme   

>> Velika pobuna stražara u Lepoglavi 1991.      

 | Autor :

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • vorda400:

  Mislim da je za naše neprijatelje najopasnije da u slučaju napada im predamo naše političare i samo čekamo da se "aktiviraju" u neprijateljskoj pozadini to je gore nego da smo ih gađali nuklearnom bombom i naravno to krši sve konvencije ... prikaži još! o ratovanju jer je preokrutno i smrtonosno za kompletno stanovništvo

 • Krotila:

  Hrvatska ima tisućU otoka i dobro je imati male brze borbene čamce,naorUžane raketnim topovnjačama,kao i ne vidljive male đepne torpedne podmornice za prevoz podvodnih diverzanata.I sve bi to bila domača proizvodnja plačena iz vojnog bUđeta i posla za naše hrvatske ... prikaži još! brodograditelje,uz malo sreče i za izvoz vi glupi lopovski političari.

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Drago mi je da se mijenja nasa doktrina obrane.Da smo sacuvali ratno zrakoplovstvo i da sad vracamo podmornice u OS.