Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Ekonomsko stanje nacije: Dug 300 milijardi kuna već u ožujku

naslovnica 25.2
Foto: VL
25.02.2015.
u 00:01

- Stanje je alarmantno - kaže ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb.

Ugledni makroekonomist Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb nekoliko je puta upozorio na tešku ekonomsku situaciju i mogući kolaps državnih financija.

Za Večernji list još jednom opominje sadašnju i buduću Vladu da živi “na posuđenu vremenu”, što je neodgovorno prema građanima i budućim generacijama.

Kakvo je ekonomsko stanje Hrvatske?

Alarmantno! Zaposleno je manje od 1,3 milijuna građana, a javni dug nakon zaduženja u ožujku i uključivanja duga HBOR-a u statistiku premašit će 300 milijardi kuna prvi put u povijesti države, što znači da će se opasno približiti razini od 90 posto BDP-a. Tekući deficit oscilira između 5 i 6 posto BDP-a, a kapacitet srednjoročnog rasta je oko 1,5 posto BDP-a u iduće tri godine. Uz te parametre slika izgleda relativno besperspektivno, odnosno imamo gospodarstvo s ozbiljnim ekonomskim poremećajima i to u situaciji kad još nismo ni započeli reforme koje sa sobom nose svoje troškove – pred nama je vrlo intenzivno razdoblje s teškim okolnostima.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VLm

Komentara 30

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:14 24.02.2015.

Svi smo u banani 300 m, Zoki vice kako to nema niti u Deutschland, a tema dana je privatizacija nogometnlrd dugaog kluba. Tko je tu normalan?

Avatar tituš
tituš
21:39 24.02.2015.

SDP vlada ili kukuriku kako god želite, u samo nešto više od tri godine u ovaj dug ugradila je preko 200 milijardi. Kritičari i oni koji stalno pile po pljački iz ranijih godina, a znamo da je riječ o nekoliko stotina milijuna za što se vode sudovi, bacaju maglu ne želeći vidjeti pravi problem!

ZA
Zahumlje
21:14 24.02.2015.

Sta je to za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije