Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Ekološko-socijalni projekt kojim se potiče samostalnost

šuma
Arhivska fotografija/PIXSELL
06.04.2011.
u 13:55

Kroz projekt "List za osmijeh" korisnici Centra za rehabilitaciju Rijeka izrađuju kartonske kutije za pohranu otpadnog papira, prikupljaju ga, a tvrtka Metis d.d. brine o reciklaži i prodaji

“List za osmijeh” naziv je novog ekološko-socijalnog projekta Centra za rehabilitaciju Rijeka, ustanove koja skrbi o osobama s invaliditetom. Organiziranjem programa radne okupacije, psihosocijalne rehabilitacije i brige o zdravlju riječki Centar za rehabilitaciju konstantno radi na poboljšanju kvalitete življenja svojih korisnika, što je svrha i projekta “List za osmijeh”, pokrenutog 9. veljače 2011. godine. Riječ je o kontinuiranoj akciji prikupljanja otpadnog papira, u koju su uključeni korisnici Centra i šira zajednica. U nepuna dva mjeseca već je prikupljeno oko 10 tona papira. Centar za rehabilitaciju projekt provodi u suradnji sa tvrtkom Metis d.d za gospodarenje otpadom. 

- Na Pulcu, jednoj od tri lokacije Centra za rehablitaciju Rijeka, korisnici proizvode kartonske kutije za odlaganje otpadnog papira. Riječ je o malom pogonu za izradu kartonske ambalaže, pomalo zastarjeloj tehnologiji, što nama odgovara, jer u tom procesu ostaje više prostora za ručnu izradu kutija, u kojoj sudjeluju naši korisnici. To su prednosti naše manufakture, a možemo izraditi od jedne do nekoliko tisuća komada kutija - kazao je mr.sc. Joško Barbir, ravnatelj riječkog Centra. Kutije su već našle mjesto na adresama pedesetak tvrtki, desetak stambenih zgrada i većeg broja pojedinaca. O prikupljenom papirnom otpadu brigu preuzima Metis d.d., a novac od prodaje i reciklaže namijenjen je Centru, koji ga ponovno ulaže u kupovinu sirovine potrebne za proizvodnju kutija. Voditelj podružnice Metis d.d. Kukuljanovo Đorđe Smiljanić i ravnatelj Centra J. Barbir ističu kako cilj nije profit, nego veći angažman korisnika. Osim proizvodnje, korisnici Centra kartonske kutije s logom “List za osmijeh” i oslikavaju. 

- Kroz projekt se kod naših korisnika potiče samostalnost, razvoj socijalnih vještina kroz komunikaciju s drugima, osjećaj pripadnosti i zadovoljstva, ali se i reducira osjećaj zasićenosti ustanovom - objasnila je prof. Nataša Munjas Pastuović, rehabilitator u Centru za rehabilitaciju Rijeka. Andro Šantić, radni instruktor Centra i voditelj projekta, po pozivu u pratnji korisnika obilazi mjesta na kojima su kutije raspoređene i prikuplja otpadni papir. Tvrtka Metis d.d.  rado se uključila u ovaj projekt jer, kazao je Đ. Smiljanić, u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Rijeka, uz ekološki rješavaju i problem socijalizacije ljudi, pa će tako ova suradnja dugoročno potrajati. U Metisu d.d. raspolažu i zanimljivim podacima - prema nekim istraživanjima, 30 posto ukupnog kućnog otpada čini papirnati otpad, a jedna tona sakupljenog papira spašava 20 stabala. Za proizvodnju jedne tone papira potrebno je 240 tisuća litara vode i dva stabla, dok je za proizvodnju jedne tone recikliranog papira potrebno 180 litara vode i niti jedno stablo. 

Svi koji su ekološki osviješteni besplatne kutije za odlaganje otpadnog papira korisnika Centra za rehabilitaciju Rijeka mogu naručiti na brojeve telefona 051/506-360,546-022 i 214-189.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije