Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EK trpi kritike zbog odabira cjepiva

Angelu Merkel njemački mediji kritiziraju zbog činjenice da je odluku o cjepivima prepustila Bruxellesu
03. siječnja 2021. u 10:25 5 komentara 8793 prikaza
FILE PHOTO: European Commission head Ursula von der Leyen arrives for an EU summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon početnog oduševljenja i olakšanja zbog odobrenja Pfizer/BioNTechova cjepiva, uslijedilo je i propitivanje. Odnosno kritike. U njemačkim su medijima one sada učestale jer početak cijepljenja ne teče onim tempom kao što se očekivalo. Europskoj komisiji postavljaju se pitanja je li osmislila doista adekvatnu strategiju cijepljenja, a primjerice u Focusu, izuzetno su kritični i prema Angeli Merkel. EK i Ursuli van der Leyen predbacuje se pogrešna procjena u davanju prioriteta kada se radi o kandidatima za cjepivo, odnosno njihovim proizvođačima.

U Šibenskoj Općoj bolnici započelo je cijepljenje protiv koronavirusa DOSAD SU STIGLE DVIJE POŠILJKE Splitskim dozama danas će cijepiti ljude na Banovini

Osnovna je kritika, dakako, što su se najveće količine budućeg cjepiva dogovarale s AstraZenecom i Sanofijem. AstraZenecino, odnosno oxfordsko cjepivo odobrila je Velika Britanija, no nema još signala da bi se to moglo dogoditi i za zemlje Europske unije. Cjepivo koje razvijaju Sanofi i GlaxoSmithKline još nije ni došlo do faze 3 kliničkog ispitivanja jer se već u ranijim fazama ispostavilo kako ne pruža dovoljno imunosti starijima od 60 godina. S AstraZenecom je potpisan ugovor za 400 milijuna doza, a sa Sanofijem za 300 milijuna doza. Ursulu van der Leyen pogotovo se kritizira zbog objave na Twitteru o kupnji dodatnih 100 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, jer je ta opcija postojala još u studenom kada je ugovor i sklopljen, a odnosio se na 200 milijuna doza s opcijom za još 100 milijuna.

K tome su ugovori s AstraZenecom i Sanofijem sklopljeni više od dva mjeseca ranije. Frauke Zipp, članica njemačke akademije znanosti Leopoldine, u Spiegelu je kritizirala upravo neodlučnost da se dogovori više inovativnih cjepiva poput Pfizer/BioNTechova nazivajući to “grubim neuspjehom odgovornih”. U Focusu idu i dalje pa odluku Angele Merkel da odlučivanje o cjepivima prepusti Bruxellesu naziva najgorom u 15 godina otkako je u uredu kancelara. Pogotovo su kritike glasnije jer prvo registrirano cjepivo protiv novog koronavirusa dolazi upravo iz Njemačke, BioNTecha. Njegov je osnivač Ugur Sahin također iznenađen manjkom povjerenja u svoju kompaniju.

Ilustracija za istraživanje cjepiva za covid-19 Dobio otkaz Apotekar namjerno uništio 570 doza cjepiva protiv covida-19, uhićen je

– Očito je bio dojam da je sve pod kontrolom i imaju dovoljno cjepiva – rekao je Sahin. Zgodna je i primjedba u Focusu u kojoj se ističe zaostajanje Njemačke u odnosu na Izrael, SAD i Veliku Britaniju po stopi cijepljenja. “Nalazimo se negdje između Čilea i Hrvatske”, navodi se u tom listu.      

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • xaron:

    Nije u potanju količina dostupnog cjepiva, nego logistika koka to sprovodi. To se dešava svida i niko ( nakon 10 mjeseci ) nije spreman. Tako su Englezi obez kedili dovoljne količine cjepiva a nemaju ljude koji če to sprovesti . ... prikaži još! Javio se veliki broj kvalificiranih dobrovoljaca (doktora, sestara..) ali je birokracija uvela i za njih 21 formular koji trebaju popuniti da ni dobili posao dobrovoljca.

  • Deleted user:

    Samo pfizer ima narudžbe za Europske zemlje u vrijednosti 10 milijardi eura

  • stefj:

    Kritike su smiješne, budući da najveći utjecaj na odluke EK ima Njemačka. No, kritike za sporost EU institucija imaju smisla. I u ovom slučaju se pokazuje koliko je EU spora i koliko zaostaje za SAD-om i Azijom, a sada i ... prikaži još! za Vel. Britanijom... Mada cjepivo nije stvar gdje inače treba žuriti, u ovom sadašnjem slučaju, to je pitanje budućnosti EU-a. Par mjeseci dodatnog kašnjenja za SAD-om i Azijom u situaciji kada EU i inače jako zaostaje, čini ogromnu razliku...