Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSAD SU STIGLE DVIJE POŠILJKE

Splitskim dozama danas će cijepiti ljude na Banovini

U Šibenskoj Općoj bolnici započelo je cijepljenje protiv koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
02.01.2021.
u 08:28

Treća pošiljka cjepiva stiže sljedeći tjedan, zbog potresa epidemiolozi na terenu provode mjere

Treća pošiljka Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatsku treba stići sljedeći tjedan, najvjerojatnije već u ponedjeljak. Točna bi se količina trebala znati danas. Dosad su stigle dvije pošiljke s ukupno 17.550 doza. Nakon prve pošiljke s 9750 doza, druga je pošiljka sa 7800 doza stigla na dan strašnog potresa kod Petrinje, u utorak 29. prosinca. Doze iz te druge pošiljke poslane su u pet županija – Primorsko-goransku, Zadarsku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Šalju i 1200 brzih testova

Prva je tranša cjepiva potrošena. U Zagrebu je svih 2100 doza upotrijebljeno, potvrdio nam je jučer dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Danas su djelatnici HZJZ-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na terenu u Sisačko-moslavačkoj županiji i cijepe tamošnje stanovništvo.

>> VIDEO Cijepljenje u KB Dubrava

– Na raspolaganju smo na poziv HZJZ-a i ustupit ćemo 970 doza cjepiva za stanovnike i zdravstvene djelatnike na području Petrinje, Siska, Gline i okolice. Tamo je sada zbog izvanrednih okolnosti otežano provođenje epidemioloških mjera, dio ljudi je u zajedničkom smještaju, pa ćemo im odnijeti naša cjepiva i pomoći u cijepljenju. To neće omesti plan cijepljenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, samo ćemo na našem području cijepiti nešto kasnije – objasnila nam je jučer dr. Željka Karin, ravnateljica splitsko-dalmatinskog Zavoda, koja u Sisačko-moslavačku županiju ide s voditeljicom epidemiološke službe dr. Dianom Nonković.

Osim cjepiva protiv COVID-a, splitske liječnice u potresom pogođenu županiju nose i 1200 brzih antigenskih testova. Prema planu cijepljenja, Hrvatska bi do kraja ožujka trebala dobiti oko 270.000 doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech. Svaki tjedan trebalo bi pristizati 17.550 doza Pfizer/ BioNtechova cjepiva, što znači da se dnevno može cijepiti otprilike 2507 osoba, kako je naveo ministar Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade.

(Pre)velika potražnja

Odobrenje drugog cjepiva, onog tvrtke Moderna, u Europskoj uniji očekuje se 6. siječnja, kada će mu konačnu ocjenu dati Europska agencija za lijekove. EMA također nastavlja ocjenu i trećeg cjepiva protiv COVID-19, AstraZenece i sveučilišta Oxford. Za to je cjepivo britanska regulatorna agencija (MHRA) izdala privremeno dopuštenje za primjenu u hitnim situacijama, što se razlikuje od dopuštenja za stavljanje u promet.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn apelirao je na EMA-u da što prije odobri oxfordsko cjepivo. Pfizer/BioNTechovo cjepivo zasad je jedino dopušteno u Europi, a velika potražnja otežava isporuku, i to baš u Njemačkoj, zemlji biotehnološkog startupa BioNTecha. “Trenutno to ne izgleda dobro, nedostaje drugih odobrenih cjepiva, a tu prazninu moramo popuniti vlastitim cjepivom”, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin za tamošnji tjednik Der Spiegel. SAD je naručio 600 milijuna doza tog cjepiva još u u srpnju, dok je EU u studenom naručio upola manju količinu.

BioNTech se nada da će novu proizvodnu liniju u njemačkom gradu Marburgu pokrenuti i prije roka u veljači, s potencijalom da proizvede 250 milijuna doza u prvoj polovici 2021. godine, rekao je Sahin. Na pitanje o jakoj mutaciji virusa, rekao je da bi cjepivo trebalo biti u stanju nositi se s novom, zaraznijom varijantom te da bi bilo moguće prilagoditi cjepivo u roku od šest tjedana, iako bi takvi novi tretmani mogli zahtijevati dodatna regulatorna dopuštenja. Sahin je također za Der Spiegel rekao da će BioNTech olakšati rukovanje svojim cjepivom, koje zahtijeva skladištenje na oko -70 Celzijevih stupnjeva, dodajući da bi cjepivo sljedeće generacije moglo biti gotovo do kraja ljeta.

Ključne riječi

Komentara 8

KU
Kultura
09:02 02.01.2021.

Jeste citali ovih dana jutarnji, kako njihovi novinari sve redom jugoslaveni, ne zele govorit Banovina nego pisu Banija. Pocevsi od pupovceve partnerice slavice lukic.

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
09:14 02.01.2021.

napokon! taj novi sekularni "sakrament" - korona cjepivo...!

DU
Deleted user
13:08 02.01.2021.

suludo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije