Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pratite s nama

Zbog zaraženog igrača upitan nastavak sezone, i Turci prekidaju ligu

Koronavirus
Foto: DPA/Pixsell
1/4
20.03.2020.
u 16:01

Epidemija se proširila cijelim svijetom i do sada je zabilježeno više od 134 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom. Otkazuju se sportska natjecanja...

Širom svijeta otkazuju se sportska natjecanja zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom. Epidemija se proširila cijelim svijetom i do sada je zabilježeno više od 134 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom. Umrlo je više od 4600 ljudi.

U Italiji je po posljednjim podacima zaraženo 27.980 osoba, a preminulo je 2.158 ljudi.

PETAK, 20. OŽUJAK

15.47 - Otkazano i plivanje

Europsko prvenstvo u plivanju, ronjenju i sinkroniziranom plivanju, koje je trebalo održati od 11. do 24.svibnja u Budimpešti, odgođeno je zbog pandemije koronavirusa,  odgođeno za kolovoz,  priopćila je u petak Europska plivačka federacija. 

EP je tako odgođeno za razdoblje od 17. do 30. kolovoza, što je tjedna nakon ljetnih olimpijskih Igara u Tokiju

Međutim predsjednik LEN-a Paolo Barelli je izjavio da se razmatra i ideja o prebacivanju prvenstva u 2021. godinu ako se situacija ne popravi u sljedećih 
Na ovom je stupnju teško, ako ne i nemoguće, planirati točan datum", kazao je Barelli.

"Stoga smo se dogovorili s mađarskim organizatorima da ponovno razmotrimo situaciju krajem svibnja ili početkom lipnja kako bismo vidjeli možemo
li potvrditi te datume kao službene."

Mađarski ministar sporta Tunde Szabo je izjavio  da nije dobro da se prvenstvo održi u sadašnjim okolnostima u kojima gledateljima nije 
dopušteno da s tribina prate natjecanja, a plivači se ne mogu pripremati.

ČETVRTAK, 19. OŽUJAK

13.40 - I Turci će prekinuti prvenstvo

Turski nogometni savez (TFF) se u četvrtak izjasnio za jednomjesečni prekid turskog nogometnog prvenstva, jednog od zadnjih koje se još održava unatoč pandemiji koronavirusa, pišu turski mediji.

Prema pisanju sportskog dnevnika "Fanatik", upravni odbor TFF-a je izglasao takvu odluku, a njegov predsjednik Nihat Ozdemir o tome treba obavijestiti turskog ministra sporta Mehmeta Muharrema Kasapoglua na sastanku u četvrtak poslije podne. Konačna odluka bit će donesena nakon tog sastanka.

Već tjedan dana utakmice turskog prvenstva se igraju iza zatvorenih vrata što je jedna od mjera za sprječavanje širenja virusa Covid-19.

No zadnjih nekoliko dana brojni igrači i treneri, među kojima je i legenda Fatih Terim, pozivali su TFF da prekine prvenstvo kao što je učinjeno u drugim državama. 

U Turskoj je do sada zabilježeno 200 zaraženih koronavirusom, a dvije su osobe preminule. 

12.00 - Zbog zaraženog nogometaša upitan nastavak sezone

Kako je posljednjih dana epidemija koronavirusa u Kini stavljena pod kontrolu te se život polako počeo vraćati u normalu, pojavile su se glasine kako i tamošnje nogometno prvenstvo, prekinuto početkom veljače, uskoro moglo konačno započeti, no u srijedu je objavljeno kako je zaražen igrač drugoligaša Meizhou Hakke, pa je nastavak prvenstva ponovno doveden u pitanje.

Igrač Meizhou Hakke prvi je nogometaš u Kini kod kojega je otkriveno prisustvo virusa.

Iako zaraženi igrač nije imenovan, kineski mediji navode kako je riječ o brazilskom igraču Doriju koji se vratio s trening-kampa u Tajlandu.

Nakon izbijanja epidemije u Kini većina klubova napustila je zemlju te održavala trening-kampove u Europi i na Bliskom Istoku, no kako se zaraza proširila svijetom, svi su igrači po povratku u Kinu morali u 14-dnevnu karantenu.

Kao mogući datumi za nastavak kineskog prvenstva spominjali su se sredina travnja ili početak svibnja, no konačno dopuštenje morat će dati tamošnja vlada. Kako zaraženi igrač nije obolio lokalnom transmisijom, i dalje postoji nada kako će se prvenstvo uskoro nastaviti. (h)

9.50 - Libertadores kup i Copa Sudamericana odgođeni do 5. svibnja

Južnoamerički nogometni savez (Conmebol) je objavio da je zbog pandemije koronavirusa produljila suspenziju Libertadores Kupa I Copa Sudamericana, do 5. svibnja.

Libertadores kup je južnoamerička verzija europske Lige prvaka, a Copa Sudamericana Europske lige. 

U priopćenju Conmebol-a stoji kako "ne želi pridonijeti širenju virusa covid-19".

Conmebol je prošli tjedan objavio da se oba turnira, koji okupljaju momčadi iz deset južnoamerilkih država među kojima su i Brazil i Argentina, obustavljaju do 15. i 21. ožujka, no sada je taj prekid produljen do 5. svibnja. (h)

SRIJEDA, 18. OŽUJAK

19.50 - Odgođena utrka '24 sata Le Mansa'

Automobilistička utrka "24 sata Le Mansa", koja je trebala biti održana 13. i 14. lipnja, odgođena je zbog pandemije koronavirusa i trebala bi biti održana 19. i 20. rujna, objavili su u srijedu organizatori ove utrke izdržljivosti.   

"Odgoda '24 sata Le Mansa' i premještanje iz originalnog lipanjskog termina u ovom je trenutku najprihvatljivije rješenje u sadašnjim, izvanrednim okolnostima", izjavio je u priopćenju predsjednik automobilističkog kluba "L'Ouest" Pierre Fillon.

Odgodom "24 sata Le Mansa" doći će do promjena u kalendaru utrka izdržljivosti pod okriljem Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

Ovo je treći veliki događaj iz svijeta auto-moto sporta koji se trebao održati na tlu Francuske, koji je pogođen pandemijom koronavirusa. Prije automobilističkih "24 sata Le Mansa", motociklistička verzija iste utrke premještena je s 18. i 19. travnja na 5. i 6. rujna, dok je pariška utrka Formule E, koja je trebala biti održana 18. travnja, morala biti otkazana. 

Velika nagrada Francuske u motociklizmu još je uvijek u kalendaru s datumom održavanja 17. svibnja, dok je utrka svjetskog prvenstva formule 1 na stazi Le Castellet predviđena za 28. lipnja.

Kalendar formule 1, za sada je najteže pogođen. Otkazana je Velika nagrada Australije, a za sada su odgođene još tri utrke. Organizatori se nadaju da će sezona započeti u svibnju. U nastojanju da izvedu, koliko - toliko normalnu sezonu, vlasnici formule 1 odlučili su da ove godine neće biti uobičajene stanke tijekom kolovoza.

"24 sata Le Mansa" pridružili su se velikim francuskim sportskim događajima koji su odgođeni: organizatori teniskog Grand Slam turnira u Roland Garrosu odlučili su ga pomaknuti s termina u svibnju i lipnju (24.5. - 7.6.) na termin u rujnu i listopadu (20.9. - 4.10.), a još nije poznat novi datu održavanja klasične jednodnevne biciklističke utrke Paris - Roubaix, koja je bila na rasporedu 12. travnja.

UTORAK, 17. ožujak

17.20 - Roland Garros se igra u rujnu

Teniski grand slam turnir Roland Garros odgođen je zbog pandemije koronavirusa, a novi datum je krajem rujna ove godine, priopćili su organizatori. 

Roland Garros se trebao održati u Parizu od 24. svibnja do 7. lipnja, a novi termin je od 20. rujna do 4. listopada

Najveći zemljani teniski turnir bi tako započeo tjedan dana nakon muškog finala US Opena u New Yorku.

14.35 - Otkazana sva gimnastička natjecanja

Svjetska pandemija koronavirusa prisilila je na otkazivanje ili odgađanje brojnih gimnastičkih natjecanja koja su se trebala održavati pod okriljem Svjetske (FIG) i Europske gimnastičke federacije (UEG), a među odgođenim događajima su europska prvenstva seniora i juniora u sportskoj i ritmičkoj gimnastici. 

"Meni osobno to nije problem s obzirom na ozljede koje sam imao početkom godine. Nisam siguran da bih bio u pravoj formi za europsko, kad bi i došlo do njega. Loše je što je cijela sezona narušena, ali za mene i nije toliko loše. Nadam se da će se prvenstvo održati na jesen, kako je najavljeno", izjavio je najbolji hrvatski gimnastičar i aktualni svjetski doprvak na preči Tin Srbić.

Europsko prvenstvo za seniorke i juniorke trebalo je biti održano u Parizu od 30. travnja do 5. svibnja, a za seniore i juniore u Bakuu od 27. do 31. svibnja.

Među natjecanjima koja su još uvijek službeno u kalendaru je i Svjetski kup u Osijeku, a na rasporedu je od 18. do 21. lipnja.

Među otkazanim natjecanjima u ritmičkoj gimnastici je zagrebački Aura Cup koji je trebao biti održan od 1. do 3. svibnja.

Europsko seniorsko i juniorsko prvenstvo za ritmičarke trebalo je biti održano u Kijevu od 21. do 25. svibnja, a novi datum održavanja još nije poznat. (h)

13.10 - Prekinutu rusko nogometno prvenstvo

U Rusiji se prošlog vikenda igralo nogometno prvenstvo, ali nakon pojave koronavirusa odlučili su prekinuti ligu. Nogometni savez Rusije otkazao je sva natjecanja do 10. travnja.

12.45 - Igrač Herthe ima pozitivan nalaz, cijela momčad u samoizolaciji

Jedan igrač berlinske Herthe pozitivan je na koronavirus. A baš je u utorak momčad trebala nastaviti trenirati. No sada svi moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

12.15 - Odgođena prva tri mitinga Dijamantne lige

Prva tri mitinga nove sezone Dijamantne lige, koji su trebali biti održani u Dohi (17. travnja) i Kini (9. i 16. svibnja), odgođeni su zbog globalne prijetnje izazvane pandemijom koronavirusa, objavili su iz krovne organizacije Svjetske atletike (World Athletics) nakon konzultacija s organizacijskim odborima, lokalnim vlastima i ostalim sportskim tijelima.

U Kataru je trenutačno na snazi zabrana ulaska iz mnogobrojnih zemalja, a vlada u Dohi je otkazala sve nacionalne i međunarodne događaje koji su se trebali održati u sljedećih 30 dana.

Iako se broj zaraženih osoba u Kini smanjuje, zbog pandemije koronavirusa pripreme za održavanje mitinga su bile zaustavljene na nekoliko tjedana, a sadašnji problem su zatvorene granice i ograničenje ulaska u Kinu, zbog čega je nemoguće održati  međunarodno natjecanje najviše kategorije, kao što je Dijamantna liga.

Prema sadašnjem planu, miting u Šangaju, koji je trebao biti održan 16. svibnja, prebačen je na 13. kolovoza, dok će novi datumi za miting u Dohi i na drugoj lokaciji u Kini biti određeni naknadno. Moguć je i scenarij po kojem bi ta natjecanja bila održana nakon finala Dijamantne lige, kojoj će domaćin biti Zurich od 9. do 11. rujna, uz uvjet da to globalno stanje dopusti. (h)

11.00 - Otkazane UFC priredbe

Šef najjače MMA organizacije Dana White otkrio je kako se sljedeće tri UFC priredbe odgađaju zbog koronavirusa.
'U ovome sam 20 godina i uvijek pokušavam da se priredbe održe bez obzira na sve. Ali sad je drugačije, cijeli svijet je ugrožen i ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti vas i vaših obitelji', piše u poruci Dana White.

Naslovne borbe između Woodleyja i Edwardsa (London, 21. ožujka), Ngannoua i Rozenstruika (Columbus, 28. ožujka) i Overeema i Harrisa (Portland, 11. travnja) su otkazane.

9.40 - Konjički Kentucky Derby će biti odgođen za rujan

Kentucky Derby, prvi dragulj Trostruke krune (Triple Crown) tradicionalnog sjevernoameričkog konjičkog natjecanja, koji je trebao biti održan u svibnju, zbog prijeteće pandemije koronavirusa bit će odgođen za rujan, objavili su lokalni mediji.

Lokalni dnevnik Louisville Courier Journal kao izvor informacije navodi osobu blisku organizaciji utrke, dok je televizijska postaja WDRB objavila informaciju da će legendarna galopska utrka biti održana 5. rujna, umjesto 2. svibnja, za kad je originalno bila predviđena.

Na hipodromu Churchill Downs, gdje se utrka održava, za utorak je najavljena konferencija za medije.

Prvi Kentucky Derby održan je 1875. godine i od tada se neprekidno održava svake prve subote u svibnju. Odgođen je samo jednom u povijesti, zbog Drugog svjetskog rata 1945. godine, kad je održan mjesec dana poslije predviđenog datuma.

Američki Centar za kontrolu bolesti u nedjelju je objavio preporuku da se na osam tjedana odgode ili otkažu svi događaji u SAD-u na kojima bi se trebalo okupiti 50 ili više ljudi, a tijekom Kentucky Derbyja je uobičajeno da se na Churchill Downsu okupi gotovo 150.000 gledatelja.

Otkazivanje, odnosno odgoda, prijeti i drugim dvjema utrkama koje čine Triple Crown: Preakness Stakes u Pilmicu po originalnom rasporedu je trebao biti održan 16. svibnja, a Belmont Stakes u Elmontu, u saveznoj državi New York, bio je predviđen za 6. lipnja.

Tako se Kentucky Derby pridružio dugačkom popisu sportskih natjecanja širom svijeta koja su odgođena ili otkazana.

U ponedjeljak su svoju najveću konjičku utrku, Grand National, morali otkazati i u Velikoj Britaniji. Utrka na Aintreeju bila je na rasporedu od 2. do 4. travnja. (h)

PONEDJELJAK, 16. ožujak

16.30 - Čak 35 posto igrača Valencije pozitivno na koroanvirus

Među igračima Valencije proširio se koronavirus. Čak 35 posto momčadi ima pozitivne nalaze. Nitko od zaraženih nema simptome. Momčad je nakon nastupa u Ligi prvaka u samoizolaciji.

U osmini finala Lige prvaka Valencija je ispala od Atalante u kojoj igra naš Mario Pašalić. Igrači  talijanska momčad su već sedam dana u karanteni u kampu.

NEDJELJA, 15. ožujak

18.05 - Utrka veslačkih osmeraca Oxforda i Cambridgea neće se održati

Jedan od najstarijih sportskih događaja, utrka veslačkih osmeraca britanskih sveučilišta Cambridgea i Oxforda, neće se održati. Utrka se trebala održati 29. ožujka na rijeci Temzi.

- Zbog dosada nezabilježene situacije u zemlji otkazivanje utrke je jedina ispravna odluka koju smo donijeli isključivo zbog zabrinutosti za zdravlje naših posada, gledatelja, pomoćnog osoblja i volontera - objavili su organizatori.

>> Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

13.59 - Otkazana veslačka natjecanja

Zbog pandemije koronavirusa Međunarodna veslačka federacija (FISA) otkazala je ili odgodila sva svoja natjecanja koja su se trebala održati do kraja svibnja. 

U tom su se razdoblju trebale održati tri regate Svjetskog kupa i kvalifikacije za ovogodišnje ljetne Olimpijske igre u Tokiju. Ovom odlukom otkazane su tri regate Svjetskog kupa u talijanskim gradovima Sabariji (10. do 12. travnja), Vareseu (1.-3. svibnja) te u Lucernu u Švicarskoj (22.-24. svibnja).

Na Crvenom jezeru u Lucernu od 17. do 19. svibnja trebale su se održati posljednje kvalifikacije za Olimpijske igre koje su na programu između 24. srpnja i 9. kolovoza,ali su i one otkazane.

PETAK, 13. ožujak

14.47 - I ženski tenis se otkazuje

Ženska teniska asocijacija (WTA), krovna udruga ženskog profesionalnog tenisa, u petak je zbog epidemije koronavirusa otkazala turnire u Guadalajari (16-21. ožujka), te Charlestonu i Bogoti (6-12. travnja).

Dan ranije Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) objavilo je kako prekida sezonu do 26. travnja i zbog toga su otkazani turniri tenisača u Houstonu, Marakešu, Monte Carlu, Barceloni i Budimpešti.

 Također, još ranije otkazani su ATP i WTA turniri u Indian Wellsu i Miamiju.

13.40 - Odgođeno EP u karateu, kvalifikacije za OI u hrvanju i te-kvon-dou

Zbog pandemije koronavirusa, odgođena su i tri velika natjecanja u borilačkim sportovima. Europski karate savez otkazao je Prvenstvo Europe koje se od 25. do 29. ožujka trebalo održati u Azerbajdžanu i koje se trebalo bodovati za olimpijsku rang-listu.

Svjetski hrvački savez (UWW) odgodio je dva olimpijska kvalifikacijska turnira, onaj euorpski u Budimpešti (19.-22. ožujka) te onaj svjetski u Sofiji (30.04.-03.05.). Europske olimpijske kvalifikacije u te-kvon-dou odgođene su po drugi put. Prvotno su trebale biti u Milanu pa su prebačene u Moskvu gdje se sigurno neće održati od 16. do 18. travnja već, ako to bude moguće, u nekom drugom terminu. (db)

12.25 - Generalni direktor Leganesa je zaražen

Martin Ortega, generalni direktor španjolskog prvoligaša Leganesa, testiran je na koronavirus. Nalaz je bio pozitivan.

12.15 - Englezi prekinuli prvenstvo

Engleska liga je i službeno prekinuta zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Neće se igrati ni u nižim ligama, a odgoda će najvjerojatnije trajati do 3. travnja.

U izolaciji su igrači Leicestera, te Arsenala i Chelseaj, jer su potvrđene zaraze Mikela Artete i Hudson-Odoija.

11.50 - Otkazana Liga prvaka i Europska liga

Uefa je zbog opasnosti od širenja koronavirusa odgodila sve utakmice Lige prvaka i Europske lige koje su se trebale igrati idućeg tjedna, više pročitajte OVDJE.

9.40 - Englezi prekidaju prvenstvo?

 Engleski nogometni savez mogao bi uskoro odlučiti prekinuti prvenstvo, tvrdi Simon Hughes, novinar Athletica. No još postoji mogućnost da se neke utakmice odigraju ovaj vikend.

8.45 - I u Njemačkoj razmatraju o prekidu lige

Jedna od glavnih tema jutros u Njemačkoj je prekid nogometnog prvenstva, javlja Manuel Veth, novinar koji piše za Forbes i Transfermarkt. Prekid natjecanja u Bundesligi može dovesti i do odluke da ove sezone neće biti proglašen prvak.

Prve četiri momčade bi se kvalificirale za europska natjecanja dok nitko ne bi ispao iz lige. Sljedeće sezone igralo bi se prvenstvo s 22 momčadi, a pet najslabijih bi ispalo u niži rang

8.00 - Utakmice NBA lige otkazane na mjesec dana

Sve utakmice NBA lige otkazane su u sljedećih mjesec dana. 

- Bilo bi preuranjeno pretpostaviti da smo izgubili sezonu. Čak i ako izgubimo mjesec dana ili šest tjedana, još možemo nastaviti sezonu. To bi značilo da bi se finale igralo u lipnju ili početkom lipnja - rekao je voditelj NBA lige Adam Silver.

0.10 - Otkazana utrka formule 1 u Australiji

Ovaj vikend u Melbourneu se trebala voziti prva utrka Svjetskog prvenstva u formuli 1. No Velika nagrada Australije je otkazana. Organizatori su inzistirali da se utrka vozi, ali FIA je shvatila opasnost i otkazala natjecanje. Prva momčad koja se povukla i prije otkazivanja bio je McLaren.

ČETVRTAK, 12. ožujak

23.45 - Prekinuto francusko prvenstvo

Francuski nogometni savez odlučio je suspendirati sve nogometne mečeve do dajnjega zbog koronavirusa.  

Francuzi su ovog vikenda trebali igrati dvoboje Prve i Druge lige pred praznim stadionima, ali su se odlučili na otkazivanje utakmica.

U Europi se ovog vikenda zasad igraju samo prvenstva u Engleskoj, Škotskoj, Njemačkoj, Turskoj, Grčkoj i Rusiji. 

21.40 - Odgođen početak kvalifikacija za SP 2022 u Južnoj Americi

Međunarodni nogometni savezodgodio je početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022 u zoni Južne Amerike.

Južnoameričke kvalifikacije trebale su početi između 23. i 31. ožujka, a na njima sudjeluju Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venezuela.

Ukupno će biti odigrano 18 kola, a prva dva kola su odgođena do daljnjega. 

19.30 - Hrvatski nogometni savez prekinuo HNL

Hrvatski nogometni savez donio je odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja do 31. ožujka 2020. godine.

Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj - muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, te utakmica mladeži, seniora i veterana - do 31. ožujka 2020. godine, više pročitajte OVDJE.

>> Pogledajte video: 20 novosti o koronavirusu 

 

Ključne riječi

Komentara 1

PL
Playmaker
01:53 15.03.2020.

Gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije