Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK predlaže raspodjelu novca iz Fonda za pravednu tranziciju, evo koliko ide nama

Fond je namijenjen u prvom redu državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu.
16. siječnja 2020. u 16:13 1 komentara 446 prikaza
Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Europska komisija predstavila je u četvrtak državama članicama prijedlog raspodjele 7,5 milijardi svježeg novca namijenjenog Fondu za pravednu tranziciju po kojem bi najviše dobile Poljska i Njemačka, dvije milijarde, odnosno 877 milijuna, a Hrvatska bi dobila 60 milijuna eura.

Ilustracija Osniva se Fond pravedne tranzicije Von der Leyen: Tisuću milijardi eura za zelenu Europsku uniju

Predloženi Fond za pravednu tranziciju trebao bi sa 7,5 milijardi svježeg novca iz sedmogodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje 2021.-2027. mobilizirati ukupno oko 100 milijarda investicija

Fond je namijenjen u prvom redu državama i regijama koje najviše ovise o fosilnim gorivima kako bi one lakše prošle tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu.

EU, odnosno sve zemlje članice osim Poljske obvezale su se da će postići klimatsku neutralnost do 2050. godine. Sredstva iz Fonda za pravednu tranziciju namijenjena su, primjerice, za prekvalifikaciju radnika koji su radili u visokougljičnim djelatnostima i za diversifikaciju gospodarske djelatnosti u regijama.

Da bi mogle povući svoj dio sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju, države članice trebat će u dijalogu s Komisijom izraditi teritorijalne planove za pravednu tranziciju te u njima utvrditi teritorije kojima je potrebna pomoć.  Za svaki euro iz toga Fonda regija u kojoj se provodi projekt morala bi iz sredstava koje ima u okviru kohezijske omotnice izdvojiti najmanje 1,5 a najviše 3 eura. One regije koje su siromašnije izdvajale bi manje, a one razvijenije izdvajale bi razmjerno svojoj razvijenosti.

HŽ/Ilustracija Modernizacija HŽ-a Hrvatska u željeznicu ulaže 3,5 milijardi eura: Stižu nove pruge i 40 putničkih vlakova

Komisija navodi pet kriterija za raspodjelu 7,5 milijardi eura koji se odnose se na intenzitet emisije stakleničkih plinova na regionalnoj razini, broj zaposlenih u industriji u tom području, proizvodnju ugljena i treseta te nafte iz škriljevca.

Osim Poljske i Njemačke, na koje prema prijedlogu Komisije, otpada 40 posto Fonda, veliki dobitnici su još i Rumunjska (757 milijuna eura) i Češka  (581 milijun eura).

Iza Češke slijede Bugarska, Francuska, Italija, Španjolska, Grčka i Nizozemska.

Hrvatska bi po tom prijedlogu mogla računati na 60 milijuna eura.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • benediktus:

    Za te nofce si vlada, sabor i predsjednik nemogu pristojno obnoviti vozni park. Pa jel znate koliko košta blindirani A8?