Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pronađeno rješenje'

EK potvrdila: Hrvatska odustaje od blokade, dat će zeleno svjetlo Srbiji

Europska komisija
Foto: Pixsell
1/2
26.05.2016.
u 14:12

- Pronašli smo rješenje i formalnu odluku očekujem sljedeći tjedan na sastanku u Vijeću EU-a - rekao je Hahn na brifingu s novinarima iz zemalja kandidatkinja sa zapadnog Balkana, na koji nisu pozvani novinari iz Hrvatske.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn potvrdio je da je sinoć postignut dogovor prema kojemu će Hrvatska dati zeleno svjetlo za napredak Srbije prema otvaranju poglavlja 23, što predstavlja preokret u odnosu na proteklih nekoliko tjedana kada je službeni Zagreb tvrdio da neće dati zeleno svjetlo dok nova srpska vlada ne ispuni tri konkretna hrvatska uvjeta.

- Pronašli smo rješenje i formalnu odluku očekujem sljedeći tjedan na sastanku u Vijeću EU-a - rekao je Hahn na današnjem brifingu sa skupinom novinara. - Hrvatska je bila zabrinuta zbog nekih stvari, neke od njih smo pojasnili prije dva do tri tjedna, a oko jurisdikcije (za ratne zločine, op.a.) smo sinoć pronašli rješenje koje bi trebalo biti prihvatljivo za sve - dodao je europski povjerenik.

>> EK traži istragu rezultata natječaja za ruralni razvoj

Hahn nije išao u detalje sadržaja sinoćnjeg dogovora. No, njegova potvrda da će Hrvatska dati zeleno svjetlo u suprotnosti je sa stavom koji je danas prijepodne komuniciralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu: da je vijest o tome da će Hrvatska dati suglasnost za poglavlje 23 sa Srbijom “čista propaganda u svrhu dezinformiranja javnosti”. Na pitanje je li mu ministar Kovač sinoć rekao da će odblokirati napredak Srbije prema otvaranju poglavlja 23, povjerenik Hahn je odgovorio: - S njime sam pronašao dogovor koji uzima u obzir hrvatsku zabrinutost. Važno je postići politički dogovor, sve ostalo su tehnikalije...

Povjerenik Hahn posljednjih je dana bio u intenzivnim kontaktima sa Zagrebom, pokušavajući ishoditi suglasnost Hrvatske, koja je bila jedina od 28 država članica koja tu suglanost nije dala za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom. 

Neslužbeno se doznaje da je pronađena formulacija koja bi djelomično zadovoljila jedan od triju hrvatskih uvjeta, onaj o spornom srpskom zakonu o regionalnoj jurisdikciji za ratne zločine. Ta formulacija kaže da primjena tog srpskog zakona ne bi trebala diskriminirajuća. Ali iz te formulacije proizlazi da nitko neće tražiti promjenu srpskog zakona, što je Hrvatska željela pretvoriti u uvjet i mjerilo za Srbiju u poglavlju 23.

Što se tiče drugog hrvatskog uvjeta, onoga o zastupljenosti hrvatske manjine u Narodnoj skupštini Srbije, iz Komisije neslužbeno tvrde da je s Hrvatskom postignut takav dogovor u kojemu je jasno da bi to zahtjevalo da Srbija promijeni svoj Ustav, a da EU ne može tražiti promjenu Ustava u ovom trenutku od Srbije. 

>> EK traži istragu: U pismu poslanom u Zagreb naveli sporne primjere projekata!

Komentara 269

HA
Hammond
14:20 26.05.2016.

Ako je ovo istina onda nam jadna drzava a jos vise ko je vodi,toliko o domoljublju,kazem ako je istina

DU
Deleted user
14:22 26.05.2016.

Ocito su ispunili zahtjeve. Ako nisu Hrvatska mora van iz EU.

JU
jur
14:31 26.05.2016.

Sami sebe pravimo velikim budalama ,ali nije ni čudno koji govnari nam vode državu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije