Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše prognoze

EK: Neće biti snažnog oporavka Hrvatske ni u 2014.

zastave,europska zastava,hrvatska zastava,europska unija,portal
Tomislav Miletić/PIXSELL
03.05.2013.
u 11:10

Može se očekivati da ulazak u punopravno članstvo EU 1. srpnja stvori podršku gospodarstvu, ali protustruje koje trenutačno udaraju na gospodarstvo nastavit će biti veliki uteg rastu, zaključuje se u prognozi za Hrvatsku.

Oporavak klizi sve dalje i dalje, zaključuje Europska komisija u sažetku svoje gospodarske prognoze o Hrvatskoj, u kojoj predviđa pad BDP-a za -1 posto u 2013. i rast nezaposlenosti na 20,1 posto u 2014. godini. Snažan oporavak hrvatskog gospodarstva u 2014. nije izgledan jer će BDP rasti tek neznatno, oko 0,2 posto.

Gospodarsku prognozu o Hrvatskoj Komisija je objavila u sklopu svoje redovne proljetne gospodarske prognoze za sve zemlje EU. 

"Nakon stagniranja u 2011., stvarni BDP pao je za 2 posto u 2012. godini. Od 2008., kad je hrvatsko gospodarstvo ušlo u recesiju, gospodarska aktivnost smanjila se za gotovo 12 posto", piše u dokumentu Europske komisije.

Može se očekivati da ulazak u punopravno članstvo EU 1. srpnja stvori podršku gospodarstvu, ali protustruje koje trenutačno udaraju na gospodarstvo nastavit će biti veliki uteg rastu, zaključuje se u prognozi za Hrvatsku.

Nezaposlenost koju Komisija predviđa u Hrvatskoj 2014. rekordno je visoka. U svojoj jesenskoj prognozi 2012., primjerice, Komisija je predviđala da će nezaposlenost u Hrvatskoj 2014. biti 12,9 posto, a danas predviđa da će ona biti 20,1 posto. 

>>Josipović: Kriza pogađa sve građane, mnoge obitelji teško žive

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije