Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monitoring eu

EK: Imenovanja u nadzorne odbore razlog je za zabrinutost

'(111209) -- BRUSSELS, Dec. 9, 2011 () -- European Commission President Jose Manuel Barroso attend a press conference after a long-time talks among European Union (EU) member states leaders during an
''
24.04.2012.
u 18:44

Komisija također poziva hrvatsku Vladu da “hitno ukine” dodatni porez za telekom kompanije u obliku naknade koju je nova vlada, suprotno planovima iz doba prijašnje vlade, nastavila naplaćivati od siječnja ove godine

Prvi koraci nove vlade koji se tiču sukoba interesa, odnosno imenovanja u nadzorne i upravne odbore, “stvaraju razlog za zabrinutost”, ocjenjuje Europska komisija u objavljenom izvješću o monitoringu. U njemu Komisija upozorava Vladu da “treba što prije pronaći rješenje za 3. maj i Brodotrogir”. Bez odgode, dodaje jedan izvor iz Komisije koji je radio na izvješću. Komisija također poziva hrvatsku Vladu da “hitno ukine” dodatni porez za telekom kompanije u obliku naknade koju je nova vlada, suprotno planovima iz doba prijašnje vlade, nastavila naplaćivati od siječnja ove godine. Kao “veliki izazov za Hrvatsku” u izvješću se navodi i tvrdnja da “većina ratnih zločina tek treba biti uspješno procesuirana”. Drugim riječima, Komisija traži puno veći napor u procesuiranju nekažnjenih ratnih zločina.

Umjerene kritike

I to su uglavnom sve umjerene kritike hrvatskoj Vladi navedene u prvom izvješću o monitoringu. Generalno, izvješće hvali Hrvatsku koja “postiže napredak u ispunjavanju preuzetih obveza”. Detaljno se nabrajaju mnoge pozitivne stvari, a kao dobar razvoj događaja u borbi protiv korupcije na najvišoj razini Komisija izrijekom spominje i “optužnicu zbog korupcije protiv političke stranke”. Prevedeno, uključivanje HDZ-a kao pravne osobe među optuženike u slučaju Fimi medije za EU je pozitivna stvar. 

Izvor iz EU, koji je na neslužbenom brifingu prezentirao novinarima izvješće, nije želio ulaziti u ocjene je li ovo izvješće pozitivno ili negativno. Ali činjenica je da se na početku govori da je Hrvatska na dobrom putu i da su sve kritike formulirane u “izražavanje zabrinutosti”, a ne upozorenja. Osim toga, Komisija u sklopu monitoringa ima mogućnost da o pitanjima zbog kojih je posebno zabrinuta izdaje tzv. pisma upozorenja Hrvatskoj. Možete izvući zaključak i iz činjenice da se sada nismo odlučili na slanje pisma upozorenja, rekao je izvor iz Komisije. 

Ali “zabrinutost” Komisije zbog planova Milanovićeve vlade da imenuje ministre Čačića i Linića u NO Ine osnažena je u izvješću ocjenom da “su ranije dogovoreni kriteriji za imenovanja odbačeni”. Zemlje manje sklone Hrvatskoj koje tek trebaju ratificirati naš pristupni ugovor sigurno neće biti sretne kad u izvješću Komisije vide da kriteriji na koje je Hrvatska pristala u pregovorima preko noći bivaju odbačeni. Zemlje EU žele vidjeti konzistentnost u napretku Hrvatske, žele da se jednom dogovorene reforme provode, a ne da se odbacuju i mijenjaju prvom prilikom. Izvor iz Komisije nije želio nagađati kako će u sljedećem izvješću o monitoringu EU ocijeniti to pitanje ako Vlada ostane pri svojoj namjeri da imenuje ministre u NO-ove.

Depolitizacija policije

Komisija u izvješću o monitoringu navodi i da će pomno pratiti imenovanja i daljnje reforme u policiji jer želi “osigurati depolitizaciju i povećati profesionalnost”.

Također se navodi da treba postojati sistem kontrole odbačenih kaznenih prijava u tužiteljstvu. Na molbu da to objasni, izvor iz Komisije rekao je kako su uočene slabosti u načinu na koji tužiteljstvo tretira policijske prijave. Treba kontrolirati dovode li policijske obrade zaista do optužnica ili ne, rekao je izvor iz Komisije.

Komentara 9

OB
-obrisani-
19:06 24.04.2012.

ulazak u eu dovedeno u pitanje zbog čačića i linića? ili zbog onih optuženih ili nepravomoćno osuđenih u nadzorne odbore?

OB
-obrisani-
19:09 24.04.2012.

maske su pale!

CR
crocro
21:44 24.04.2012.

H

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije