Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kroz jamstva do milijardu eura za 2500 poduzeća

EIF osigurava povoljnije financiranje za male poduzetnike u sedam zemalja preko UniCredita

Pixabay
10.05.2023.
u 13:04

Programom su obuhvaćene Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, a novac je ponajprije namijenjen ulaganjima koja doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji te jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora

Europski investicijski fond osigurat će putem dva jamstva od 370 milijuna eura, uz potporu programa InvestEU, UniCredit Grupi financiranje milijardu eura ulaganja u mala poduzeća u sedam zemalja srednje i istočne Europe. Očekuju da će od toga korist imati 2500 malih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije kojima će biti olakšan pristup financiranju.

Programom su obuhvaćene Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, a novac je ponajprije namijenjen ulaganjima koja doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji te jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora.  Kredite će odobravati i za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije kao i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama te za promicanje razvoja održive mobilnosti.

– Ovaj poduhvat još jednom pokazuje predanost EIF-a u olakšanju pristupa financiranju za 23 milijuna europskih malih i srednjih poduzeća, koja predstavljaju 99 posto svih poduzeća i osiguravaju oko tri četvrtine svih radnih mjesta u EU – komentirala je predsjednica EIF-a Gelsomina Vigliotti

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita, istaknuo je kako je pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan element njihova obećanja da će poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način mogu.

– U posljednjih deset godina naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšani pristup financiranju za više od 12.000 malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Zahvaljujući našoj čvrstoj prisutnosti i lokalnoj mreži u regiji, u strateškom partnerstvu s EIF-om i Grupom EIB, dodijeljena nam je najveća regionalna alokacija jamstvenog fonda InvestEU. To će nam omogućiti da klijentima pružimo još više dok neprestano nastojimo ispuniti našu svrhu osnaživanja zajednica u ostvarivanju napretka – kaže Orcel.

InvestEU je, podsdjećamo, program Europske unije za dugoročno financiranje koji podržava održivo ulaganje, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta u Europi, a cilj mu je mobilizirati najmanje 372 milijarde eura ulaganja za prioritetne politike EU-a do 2027.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije