Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj uljepšavanja

Egipat: Obračun sa svime što nije po šerijatu

'An Egyptian man working at a traditional coffee shop watches on TV President Mohamed Morsi take the oath of office in Cairo on June 30, 2012 to become Egypt\'s first freely elected leader and its fir
'MAHMUD KHALED'
02.07.2012.
u 12:00

Radikalni islamisti po Kairu napadaju trgovce alkoholom i frizerske salone

Nakon što je zapovjednik egipatske vojske maršal Muhamed Husein Tantawi službeno predao vlast novoizabranom egipatskom predsjedniku, čelniku Muslimanske braće Mohamedu Mursiju, pristaše Muslimanske braće i Salafita krenuli su u obračun s trgovcima koji prodaju alkoholna pića, sa ženskim frizerskim salonima te sa svime što po njihovu mišljenju nije u skladu sa šerijatskim zakonom.

U velikim sukobima između stotina prosvjednika, pristaša Muslimanske braće i Salafita, s vlasnicima trgovina koji su izbili u središtu Kaira, kao oružje korišteni su noževi, palice, sjekire, sablje i boce s vodom. Još nije potvrđeno koliko je ljudi stradalo u tim sukobima.

Osveta mubarakovaca

Glasnogovornik Muslimanske braće Esam al-Arijan zanijekao je bilo kakvu povezanost sa sukobima te optužio ostatak Mubarakova režima da zbog Mursijeve pobjede na izborima žele destabilizirati zemlju te ocrniti ovaj islamski pokret.

Međutim, trgovci, vlasnici lokala i butika demantirali su tvrdnje glasnogovornika te optužuju radikalne islamiste iz redova Muslimanske braće za taj napad. Vlasnica frizerskog salona, 39-godišnja Siham Fathe, kazala je da je grupa dugobradih napala njezin salon bez ikakva povoda te su palicama počeli razbijati izlog uz uzvike: \"Alah je najveći\".

– Došli su i rekli da je došao kraj mog rada jer u islamu je grijeh da žene uređuju kosu i da se šminkaju. Po Alahovoj zapovijedi žene ne smiju pokazivati kosu te su od mene tražili da zatvorim salon. Već 20 godina radim taj posao i nikada nisam imala problema. Bojim se da će Mursi Egipat pretvoriti u zatvorenu islamsku državu kao što je Saudijska Arabija – istaknula je Fathe.

Tantawi ministar obrane

U međuvremenu, iz egipatskog vojnog vrha procurila je informacija da je egipatsko vojno vijeće priznalo Mursijevu pobjedu nakon što je postignut kompromis s Muslimanskom braćom po kojem će Tantawi u novoizabranoj egipatskoj vladi postati ministar obrane i vrhovni zapovjednik.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
14:17 02.07.2012.

Pocelo je, pocelo...... A jos nisu pravo niti na vlasti. Sto ce tek raditi kada se ucvrste za godinu-dvije?

JA
james49
14:18 02.07.2012.

Sad će zapadna politika biti sretna jer je Egiptu uspjela donjeti slobodu!

BR
BratCroat
12:33 02.07.2012.

Nek razruše i kompletnu staru egipatsku kulturu, kak Talibani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije