Naslovnica Vijesti Svijet

Egipat: Mubaraku će presuda biti izrečena 2. lipnja

Ako sud Hosnija Mubaraka proglasi krivim, mogao bi dobiti smrtnu kaznu. Sudac će najočekivaniju presudu u Egiptu izreći na kasnijem saslušanju.
22. veljače 2012. u 11:23 2 komentara 1 prikaza
mubarak (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Zadnji dan šestomjesečnog sudskog procesa protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka (83), odlučeno je da će mu konačna presuda biti izrečena 2. lipnja prenosi BBC.

Mubarak, koji je u veljači 2011. godine bio prisiljen odstupiti s predsjedničkog položaja, zanijekao je sve optužbe koje ga terete za naređivanje ubojstava demonstranata tijekom prosvjeda protiv njegove vladavine. Ako ga sud proglasi krivim, mogao bi dobiti smrtnu kaznu kao i sedam suokrivljenika, odnosno bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly te šest starijih policijskih službenika. Objavljeno je da će na istom suđenju biti izrečene i odvojene kazne za korupciju Mubarakovim sinovima Gamalu i Alaai.

Očekuje se da će se zadnjeg dana procesa neki od okrivljenika obratiti sudu te da je čak moguće da i sam Mubarak konačno iznese svoju verziju događaja koji su prethodili njegovu odstupanju s vlasti. - Ovo nije slučaj ubojstva jednog, deset ili 20 civila. Riječ je o ubojstvu cijele nacije – istaknuo je u završnoj riječi u ponedjeljak glavni tužitelj Mustafa Suleiman koji je ranije objasnio kako je nemoguće da Mubarak nije izravno naredio policiji otvaranje vatre na prosvjednike pri čemu je ubijeno 800 civila.

Tijekom suđenja svjedočilo je 2000 svjedoka, uključujući policajce koji su potvrdili da su im nadređeni izdali naredbu za gušenje prosvjeda automatskim oružjem i puškama. Sudac će najočekivaniju presudu u Egiptu izreći na kasnijem saslušanju.

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
  • Riznica:

    Izgleda da i u zatvoru ima crne farbe !\" Jos uvijek uredno farba kosu !!!!

  • ice12:

    Komedija