Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

Stopa nezaposlenosti u ožujku pala na 17,2 posto

burza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
22.04.2016.
u 11:53

Pad nezaposlenosti prvenstveno pod sezonskim utjecajima nastavlja se i u travnju pa tako današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a govore da je trenutno bez posla 264.558 osoba, što je gotovo 12 tisuća manje nego krajem prošlog mjeseca.

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj pala je u ožujku ove godine na 17,2 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje nego mjesec dana prije te 2,5 postotnih bodova manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je krajem ožujka ove godine bilo registrirano 276.406 nezaposlenih, što je 13.023 osobe ili 4,5 posto manje u odnosu na veljaču, čime je drugi mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini nakon pet mjeseci rasta. 

Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak prošle godine, broj nezaposlenih je u trećem ovogodišnjem mjesecu smanjen za 13,4 posto ili 42.805 osoba. 

Na mjesečnoj je razini pad broj nezaposlenosti prvi put od kolovoza prošle godine zabilježen u veljači ove godine, a to se može pripisati početku sezonskog zapošljavanja, ponajprije u turizmu.

Pad nezaposlenosti prvenstveno pod sezonskim utjecajima nastavlja se i u travnju pa tako današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a govore da je trenutno bez posla 264.558 osoba, što je gotovo 12 tisuća manje nego krajem prošlog mjeseca. 

>> Anketna nezaposlenost u četvrtom kvartalu lani 16,1 posto 

>> Stopa nezaposlenosti porasla peti mjesec zaredom, na 18,5 posto

Komentara 5

VE
verica2
12:19 22.04.2016.

Ako se iseljavanje nastavi ovakvim tempom, nezaposlenost bi mogla pasti i na 1 %.

YN
yes_no
13:24 22.04.2016.

Ja poznajem jedan mladi par koji je otišao raditi u Irsku prošli mjesec. Oni sigurno nisu RH sezonci. Statistički gledano, za par godina neće imati tko raditi jer će sva mladost koja hoće raditi i biti plaćena za svoj rad, otići iz države trbuhom za kruhom. Bijela kuga i porezi u RH govore nešto sasvim suprotno vašoj statistici. Podižete moral sami sebi, a mi znamo što se događa i bez vas i vaše statistike.

SL
Sljaker
15:30 22.04.2016.

Radi se većinom o sezonskim poslovima a ne o stalnom zaposlenju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije