Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi specijalizant stranac

Džordž iz Grčke plaća da bi učio od naših kirurga

Georgios Pagkalos
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.05.2014.
u 22:45

Odabrao sam KB Dubrava jer ima najbolju plastičnu kirurgiju, kaže Georgios Pagkalos

Kirurg Georgios Pagkalos iz Soluna prvi je specijalizant stranac u Hrvatskoj. Od svih europskih klinika, bolnicu u zagrebačkoj Dubravi odabrao je kao najbolje mjesto da izuči ono što ga najviše zanima – estetsku kirurgiju. Njegov je poziv iznenadio cijeli sustav pa su na njegovu primjeru i učili kako primiti specijalizanta iz neke druge zemlje u hrvatsko zdravstvo. Danas, osam mjeseci poslije, u KB-u Dubrava svi znaju za kirurga Džordža, kako 33-godišnjeg Grka zovu kolege.

Uči od prof. Staneca

– Sve sam ispitao, učio sam od prof. Staneca kojeg je preporučio i moj profesor u Grčkoj i tako se odlučio za specijalizaciju u Dubravi. Poslao sam profesoru e-mail i on mi je sugerirao što trebam napraviti. Javio sam se u Hrvatsku liječničku komoru, nisu ispočetka znali što trebam pa su rekli da se javim za tjedan dana. No, sve je išlo prilično brzo, a kada sam došao, nije bilo teško jer su ljudi dragi i spremni pomoći – opisuje početak svog obrazovanja u Hrvatskoj kirurg koji nije dvojio kamo će na specijalizaciju. Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava jedan je od 15-ak edukacijskih centara za plastičnu kirurgiju u Europi. – Posebno smo prepoznati po kirurgiji šake i dojke – kaže predstojnik klinike prof. dr. sc. Zdenko Stanec. Ističe da to što su priznat edukacijski centar nudi mogućnost razmjene specijalizanata.

Drugi posao – online

Iskustvo s Georgiosom isključivo je pozitivno i unijelo je posebnu atmosferu pa se sada, opisuje prof. Stanec, na Klinici čuje i engleski jezik, kombinacija hrvatskog i engleskog također. Mladi specijalizant iz Grčke trudi se govoriti hrvatski koji mu je sličan češkom, koji govori s obzirom na to da je tamo studirao. Zagreb mu je “sjeo”, lijepo mu je u Maksimiru u kojem je našao stan, a ono što mu nedostaje jest koji sunarodnjak. Na pitanje s kim se druži u metropoli, odgovara:

– S ambasadorom i njegovom ženom.

U Zagrebu, nastavlja, nema drugih Grka osim njih, a u cijeloj ih Hrvatskoj ima ukupno 18. No, za društveni život ionako nema puno vremena jer za specijalizaciju treba zaraditi. Naime, nakon posla u bolnici radi online u – kulinarskoj školi u Alžiru. Vlasnica prilično poznatih škola u Grčkoj i Alžiru njegova je majka, a on obavlja sav administrativni posao, bavi se marketingom, rješava niz, kako kaže, svakodnevnih stvari.

– Tako si financiram specijalizaciju. Obrazovanje mi je važno i na to trošim novac i vrijeme. Želim završiti plastičnu kirurgiju, a ovdje je najbolja klinika za to – kaže Džordž, koji karijeru planira nastaviti u Brazilu.

Na njegovo će mjesto doći njegov kolega iz Francuske i još jedan iz Indije, koji su trenutačno u administrativnom postupku da im se odobri specijalizacija u KB-u Dubrava.

>> Reforme u zdravstvu: Hrvatska se zadužila za još 75 milijuna eura

Komentara 1

ZA
zagorjedotokia
08:27 10.05.2014.

Čitam i ne vjerujem očima svojim! Jeli to večernji ili beogradski Blic? Džordž u naslovu! Dragi moj nazovi novinarčiću, kada se tako nešto stavi u naslov, a u tekstu se navodi da ga tako zovu kolege onda se taj Džordž stavi u znakove navoda. U hrvatskoj se ne piše po Vuku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije