Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEISPRAVNA OPREMA

U Italiji pali biznismeni koji su muljali sa zaštitnim maskama: Zaplijenili im 11 milijuna eura

Guardia di Finanza
20.09.2021.
u 13:05

Osim 11 milijuna eura, talijanska financijska policija je našla i zaplijenila više od milijun komada FFP2 zaštitnih maski, dok se sumnja da je 2,5 milijuna komada maski bilo prokrijumčareno

Talijanska policija, na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zaplijenila je oko 11 milijuna eura, u novcu i nekretninama, dvojici direktora  jedne tamošnje tvrtke, koja je kako se sumnja, sudjelovala u prevari oko nabavke zaštitne medicinske opreme. Riječ je bila raznoj medicinskoj opremi te zaštitnim maskama koju je ta tvrtka isporučile bolnicama, pa EPPO navodi da je zbog neispravne opreme bilo ugroženo zdravlje medicinskih radnika.

Osim 11 milijuna eura, talijanska financijska policija je našla i zaplijenila više od milijun komada FFP2 zaštitnih maski, dok se sumnja da je 2,5 milijuna komada maski bilo prokrijumčareno.

Sumnja se da je tvrtka sa sjedištem u Faenzi, između travnja i kolovoza 2020., odnosno tijekom prvog vala pandemije COVID-19, iz Kine uvezla raznu zaštitnu medicinsku opremu vrijednu oko 10 milijuna eura. No roba nije naručena preko javnog natječaja već direktnom pogodbom. U takvom postupku, ako se zaštitna oprema direktno isporuči zdravstvenim ustanovama koje se bore protiv pandemije, tvrtka koja robu uvozi oslobođena je plaćanja poreza i uvoznih pristojbi.

Međutim, umjesto da zaštitnu opremu direktno isporuče bolnicama, tvrtka koja je opremu naručila je tu istu zaštitnu opremu sustavno plasirala drugoj privatnoj tvrtki po višim cijenama. A da bi iskoristila porezne olakšice, odnosno bila oslobođena plaćanja poreza, taj se “posao” pokušao prikriti prilaganjem lažnih dokumenata u carinskoj deklaraciji.

Osim toga, tehničko vještačenje naknadno je otkrilo da medicinske maske FFP2 prodane bolnici u Emiliji-Romagni nisu niti certificirane niti su u skladu s parametrima penetracije filtrirajućeg materijala, čime je bio ugrožen život medicinskog osoblja. Nakon pritužbi bolničkih tijela na kvalitetu maski, maske su zamijenjene jednako neprikladnima. Isto bolničko tijelo službeno je u kolovozu 2020. zatražilo hitno povlačenje svih maski koje su zdravstvene ustanove Emilia-Romagna imale na zalihama.

Inače, iako je EPPO s radom počeo 1. lipnja već se mogu pohvaliti sa sjajnim rezultatima. Zemlje koje su članice EPPO-a, među kojima je i Hrvatska, do sada su im prijavile 1700 potencijalnih kriminalnih radnji na štetu proračuna EU. Pokrenuto je 300 istraga, a EPPO procjenjuje da je u slučajevima koje za sada istražuju proračun EU oštećen za oko 4,5 milijardi eura. 

>> VIDEO Aladrović najavio: Od listopada COVID potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
20:10 20.09.2021.

Najveci muljatori su oni koji su kao radi korone uveli stetne maske za narod pa nista i jos muljaju a do kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije