Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno

Dvojcu iz Baranje zatvor jer su podmićivali Srbe i Hrvate kako bi prešli u Mađare

Atila Soka i Gordana Musa Balaša
Foto: Suzana Lepan Šefančić
1/4
11.06.2019.
u 11:54

Afera se zbila pred parlamentarne izbore 2016., davali su im 100 ili 200 kuna da promijene nacionalnost i glasuju za R. Jankovicsa

Afera nagovaranja Hrvata i Srba iz Baranje da promijene nacionalnost u mađarsku kako bi mogli glasovati za Mađara Roberta Jankovicsa na parlamentarnim izborima 2016., dobila je svoj sudski epilog. Atila Soka (46) iz Grabovca i Gordana Musa - Balaš (58) iz Karanca nepravomoćno su proglašeni krivima na Općinskom sudu u Osijeku – on je osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora, a ona na deset mjeseci zatvora zbog povrede slobode odlučivanja birača.

Njega se, naime, tereti da je podmićivanjem utjecao na birače da na izborima glasuju na određeni način, a ona je isto činila prijetnjom i podmićivanjem.

Po optužnici, u kolovozu i rujnu 2016., u Baranji i Osijeku, stupili su u kontakt s ukupno 11 osoba i "predočili im kako će ih upisati na listu mađarske nacionalne manjine da bi na predstojećim parlamentarnim izborima mogli glasovati za kandidata mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa". Odvezli su ih, potom, u Ured državne uprave da promijene nacionalnost, a za nagradu su im davali 100 do 200 kuna. Gordana Musa - Balaš, inače djelatnica Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru, osuđena je i da je Zorici Balažev prijetila kako će joj uzeti dijete, kuću i socijalnu pomoć ako ne "prijeđe" u Mađare i potom glasa za Jankovicsa. Kada je Z. Balažev, u strahu, na sve pristala, donijela joj je jedan paket s osnovnim životnim namirnicama te joj obećala nakon izbora dati još 200 kuna.

Jankovics je izabran u Hrvatski sabor u listopadu 2016., a od početka je afere govorio kako o njoj apsolutno ništa nije znao.

Komentara 3

ST
stefj
12:53 11.06.2019.

I što sad? Nikome ništa... Ovi dvoje će proći s uvjetnim kaznama, dok će dotični gospodin i dalje biti uredno u saboru. Nitko neće trebati platiti ni lipe, čovjek neće trebati vratiti saborsku plaću, ništa, ništa, ništa... Uhljebi mogu raditi što žele, nema apsolutno nikakvih posljedica. Isto kao lažne diplome, isto kao i sve ostale stvari. Uhljebi su uspjeli u onome što su sanjali - uz pomoć sindikata i političara stvorili su uhljebistan bez premca...

DU
Deleted user
21:14 11.06.2019.

sramota tko sve sjedi u saboru i još ih nije sramota tražiti poštovanje građana-tako je sa večinom državnih institucija

MI
miholjčan
15:42 11.06.2019.

Dobit će više zatvora nego Daruvarac, ali i treba jer se bave "opasnom djelatnošću": diraju u biračko tijelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije