Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSKI KRIMINAL

Dvije točke optužnice zastarjele

23.10.2002.
u 00:00

ZADAR - Na jučerašnjem suđenju Zdenku Ivankoviću (56) zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare, neovlaštene uporabe i zloporabe položaja i ovlasti svjedočio je Božidar Tičić (56) iz Povljane, koji je radio u autoprijevozničkoj tvrtki Croatiji Zadar Line (CZL), a bio je i sindikalni povjerenik.

Kazao je kako je u to vrijeme CZL trebao dokapitalizaciju, a kako je procijenio da su se "neki angažirali lažnim papirima i dokumentacijom", zbog čega će radnici ostati bez posla, mali dioničari, među kojima je bio i on, odlučili su dokapitalizirati tvrtku i postati većinskim vlasnicima. Tada je, tvrdi, Zdenku Ivankoviću dao hipoteku nad zemljištem svoje majke, kako bi dobio kredit Splitske banke i kupio četiri autobusa za CZL.

- Hipoteka je upisana 27. travnja 1995., a vjerovnik je bila Splitska banka. No, za devizno jamstvo nakon toga i nisam znao. Ruku u prijevari optuženiku dali su i neki iz Splitske banke, zbog čega sam podnio kaznenu prijavu protiv njih Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru 1998. Ja sam pristao dati hipoteku jer sam nakon pretvorbe s Ivankovićem trebao imati po polovicu vlasništva nad CZL-om i polovicu njegove tvrtke Gaff, no, to je bio naivan usmeni dogovor bez pisanog traga. Ali ljudi kažu da ima Boga, pa evo, Bog je "proradio" - rekao je jučer Božidar Tičić.

U slučaju Ivanković, od sedam točaka optužnice dvije su doživjele zastaru, a riječ je o lažnom prikazivanju činjenica i posuđivanju novca od jednog Benkovčanina u iznosu od 21.000 kuna, te neovlaštene upotrebe vrijednosnih papira. (rb)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije