Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjerski obredi u vrijeme pandemije

Dvije njemačke pokrajine dopustit će mise. Kako će to kod njih izgledati

Svećenik/Ilustracija
Foto: Getty
1/4
25.04.2020.
u 17:01

Mise u Njemačkoj zabranjene su od sredine ožujka kako bi se usporilo širenje koronavirusa

Bavarska, najveća njemačka savezna pokrajina, dopustit će od 4. svibnja određene vjerske obrede, a istočna pokrajina Saska prva će bogoslužja dozvoliti već u ponedjeljak

Bavarski vjernici će morati održavati međusobnu udaljenost od 2 metra i nositi zaštitnu masku, prenosi CNN. Vremenski će biti ograničeno na 60 minuta, rekao je ministar u bavarskoj vladi Florian Herrmann za američku televiziju.

Upozorio je da će biti potrebno provoditi niz zaštitnih mjera tijekom obreda.

"Nikakvih zaraza neće biti tijekom susreta vjere! Vjera i zajedništvo jačaju nas, napose u izazovnim vremenima", citira američka medijska kuća izjavu.  

Video: Split: Don Josip Delaš izvrijeđao novinare ispred crkve

Dodaje da je Bavarska savezna pokrajina s najvišim brojem potvrđenih zaraženi i umrlih od pandemije COVID-19 u Njemačkoj. Njemačka novinska agencija dpa prenosi u subotu da će prva savezna pokrajina koja će održavati neke obrede biti istočna pokrajina Saska. DPA prenosi da je Njemačka evangelička crkva preporučila da se tijekom misa ne pjeva.

"Zborno pjevanje osobito je visokorizično u pogledu zaraze. Iz tog razloga trebalo bi za sada izbjegavati pjevanje kao i sviranje puhačkih instrumenata", objavila je Njemačka evangelička crkva u priopćenju.

Ocijenila je da misa može biti cjelovita i bez sakramenta pričesti. Nošenje  zaštitnih maski "hitno je potrebno".

Mise u Njemačkoj  zabranjene su od sredine ožujka kako bi se usporilo širenje koronavirusa.  Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u petak se suglasilo s vlastima pojedinih pokrajina i vjerskih zajednicima da bi se obredi mogli održavati pod strogo propisanim higijenskim uvjetima i uvjetima održavanja fizičkog razmaka među vjernicima. 

Otvaranje crkava za vjernike i točni propisi razlikovat će se od države do države. Istočna pokrajina Saska prva će dopustiti vjerski obred za skupine od najviše 15 ljudi od ponedjeljka. 

Ključne riječi

Komentara 3

ST
Stipan
19:28 25.04.2020.

Niti Isus niti Muhamed ne pomaźe i sve je to samo politika i neznam koji još vjeruju u čudo.

JP
josip.pivar11
17:34 25.04.2020.

Došla dva bračna para na sv. misu za svoje pokojne roditelje i - kod kuće u istom krevetu a u crkvi na dva metra. Jer tako kaže zakon - očito samo slovo zakona a ne i duh, nakana, zakona. Ali dok to dokažeš, proći će sve zabrane.

LE
Leonn
18:01 25.04.2020.

A kakve veze ima osim provokacije svecenik iz Splita sa ovom objavom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije