Naslovnica Vijesti Hrvatska

Omišu za požare cisterne iz robnih rezervi

Župan Boban zahvalio je požrtvovnim gasiteljima kao i Vladi koja je reagirala u manje od 24 sata
13. kolovoza 2018. u 20:45 1 komentara 616 prikaza
DVD Omiš od Vlade dobio dvije cisterne
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Vatrogascima DVD-a Omiš župan Blaženko Boban uručio je dvije cisterne koje im je osigurala Vlada iz robnih rezervi kako bi zamijenili dva navalna vozila koja su im izgorjela u velikom požaru između Lokve Rogoznice i Mimica gdje je u subotu izgorjelo i 70 hektara raslinja. Zahvaljujući brzoj reakciji nitko od 14 vatrogasaca koliko ih je bilo u vozilima, nije stradao. Jedan od njih bio je Rade Juranović koji je prepričao dramatične minute i sekunde na požarištu.

Požar kod Lokve Rogoznice zapovjednik DVD-a Omiš Požar kod Lokve Rogoznice je ugašen! 'Hvala svima koji su obuzdali vatrenu stihiju'

“Sve mi je prošlo kroz glavu”

– Bilo nas je 14 vatrogasaca gore, vatra je prošla iza nas sa zapadne strane, zaokružila nas je i nismo imali kamo. Bilo je spašavaj glavu, ostavljaj vozila. To se sve dogodilo u 30 sekundi. Tada je bilo najvažnije spasiti ljudske živote i da se nikome ništa ne dogodi – kazao je vatrogasac Rade Juranović.

[video: 26288 / ]

Na pitanje je li se bojao za vlastiti život odgovara potvrdno.

– Bojao sam se, kako se ne bih bojao. U tom trenutku sve mi je prošlo kroz glavu, od dice, kolega, svega. Ne možeš zamisliti što ti sve prođe u sekundi kroz glavu, ali bilo mi je najvažnije da spasimo sebe, ništa drugo nisam gledao – kaže Juranović koji je nastavio gasiti požar nakon spašavanja žive glave i šoka zbog izgorenog vozila, koje su, kaže, vatrogasci održavali, opremali i pazili, trošili na njega svoj novac.

VIDEO Požar kod Omiša: Pogledajte što je ostalo od vatrogasnih vozila

– Rade se spasio, kao i još 14 ljudi, a nakon toga suza mu je u oku. Pitam ga zašto, pet sekundi nakon što je spasio glavu, a on kaže: “Vozilo nam je izgorjelo” – kazao je Blaženko Boban koji je također bio na požarištu kao i ministar Damir Krstičević pa su intervenirali i tražili od premijera Plenkovića da omiškim vatrogascima barem za ovu sezonu riješi problem vozila.

– Vozila su tu privremeno do konca rujna. U utorak je predsjednik Vlade u Divuljama, razgovarat ćemo da trajno riješimo problem izgorenih vatrogasnih vozila. Sretan sam što se u tom nesretnom događaju nikome ništa nije dogodilo, zahvaljujući spretnosti pojedinaca, a tužan kad sam vidio suze u očima vatrogasaca koji su spasili živote. To me ponukalo da reagiramo odmah – rekao je Boban i obećao kako će trajno rješenje zasigurno naći.

[video: 26297 / ]

– Omišani neće ostati bez vatrogasnih vozila. DVD Omiš brani od vatre najveće područje u županiji. Hvala gradonačelniku Tomasoviću koji je cijelo vrijeme bio s nama na požarištu – rekao je župan Boban koji je zahvalio požrtvovnim gasiteljima kao i Vladi koja je reagirala u manje od 24 sata.

Nadaju se trajnom rješenju

Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca, zahvalio je Vladi i svima ostalima koji su im omogućili da u kratkom roku dobiju dva vozila na korištenje.

– Nadamo se trajnom rješenju jer nama je to veliki problem. Sve intervencije vežemo uz vozila. Tuga ljudi koji su bili na tim vozilima bila je pregolema. Jednostavno nisu mogli povući vozila nazad i završilo je kako ne treba, ali hvala svima koji su pomogli. Sve službe su se aktivirale da mi dobijemo ta vozila u roku od 48 sati i, vidite, ona su došla. Pripremit ćemo ih za naše terene, opremiti potrebnom opremom – rekao je Pešić. Omiški vatrogasci pokrivaju gotovo 266 kvadratnih kilometara.

DVD Omiš od Vlade dobio dvije cisterne
1 / 16
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

  • vedran.topic.3:

    Kako da spase vozilo kada su šumske ceste zapuštene. Po slici se vidi da je kamion jedva ušao unutra, a ne da se još i okrene. Nažalost nema više koza i ovaca da pasu travu, pa eto to onda i izgori.