Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osvojili dva zlatna odličja na najvećem svjetskom natjecanju

Na RoboCupu u kanadskom Montrealu prva mjesta osvojili su juniorski hrvatski timovi Školska knjiga i Gebruder Weiss
28. lipnja 2018. u 13:24 3 komentara 1649 prikaza
Foto: Školski portal

 

Na svjetskom natjecanju u robotici RoboCup koje je od 18. do 22. lipnja ove godine održano u kanadskom Montrealu hrvatska je robotička selekcija u juniorskim kategorijama osvojila dva zlata. Tako je u kategoriji Rescue Maze prvo mjesto u pojedinačnom plasmanu osvojio tim Školska knjiga CRO team koji čine natjecatelji Janko Pribičević i Juraj Kolarić te mentor Zoran Pribičević dok su u kategoriji Rescue Simulation (CoSpace) supertimovi prvo mjesto uzeli natjecatelji iz Gebruder Weiss CRO tima Marko Pongrac, Adi Jusupović, Martin Volarević te Martin Peček.

3D kuće Eindhoven Printer zamjenjuje radnike: U Nizozemsku stižu 3D kuće

Njihovi su mentori Jelka Hrnjić i Ivica Kolarić koji je, između ostalog, i nacionalni predstavnik Hrvatske u RoboCup federaciji. Ovo je natjecanje, saznali smo, najveća svjetska manifestacija u natjecateljskoj robotici koja je ove godine privukla preko 4000 natjecatelja iz 35 zemalja, a Hrvatska je u sedam kategorija nastupila sa sedam timova.
- Na natjecanju u Montrealu sudjelovala su 23 natjecatelja i 8 mentora podijeljenih u sedam ekipa prema kategorijama. To je selekcija učenika birana u skladu s plasmanom na domaćim natjecanjima od kojih je najbitnije istaknuti Hrvatsku ligu robotičara koju svake godine organizira Hrvatski robotički savez.

Natjecatelji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske. Odlazak na ovako veliko natjecanje je iskustvo koje im zauvijek promjeni život. Imaju priliku vidjeti kako rade njihovi vršnjaci iz cijelog svijeta, biti dio jednog velikog događaja i pokazati koliko su dobri. Natjecanje je naporno i stresno te traje više dana tako da je iscrpljujuće i za djecu i za mentore. No očito se dobro nose s tim izazovom jer uspijevaju postići vrhunske rezultate. To ponekad znači popravljanje robota između dvije vožnje ili doradu programskog koda. U svakom slučaju kad vide zadatak koji je pred njih postavljen mogu raditi prilagodbe tijekom natjecanja u skladu s pravilima.

Izložba inovacija Digitalni barmen točit će sva pića jednim klikom preko mobitela

Prilika u Hrvatskoj

Osvajači medalja su sretni postignutim, a poneki od njih kojima je falio koji bod do medalje su tužni, no uglavnom svi jedva čekaju novu natjecateljsku sezonu kako bi se iznova dokazivali - u razgovoru za Večernji list kazao je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić. Formalni dio priprema, nastavio je, počinje u ožujku kada se organiziraju pripremni mini-kampovi u kojima vrhunski mentori rade s grupama i pojedincima koji su bili najbolji na domaćim natjecanjima, od jeseni kreću redovite radionice robotike koje provode udruge članice Saveza te osim redovitih, održavaju i prilagođene radionice za djecu s posebnim potrebama.

- Preduvjet je nabaviti kvalitetnu opremu kako bi se naši natjecatelji ravnopravno nosili s konkurencijom, a zatim kontinuiranim radom napraviti robota koji funkcionira baš onako kako želimo. Nije to lak posao i možemo ga usporediti s radom razvojnih inženjera u tvrtkama koje se bave ovim poljem. Ali to je ono što se u konačnici želi postići. Formirati jednog mladog stručnjaka, kao znalca i kao o timskog igrača koji će sigurno danas-sutra dati svoj doprinos na polju tehnologije. Nadamo se samo da će imati priliku taj doprinos pružiti u svojoj zemlji - dodao je na kraju Krnjajić.

foto: Školski portal

Danica Kragić DANICA KRAGIĆ Hrvatska robotičarka zvijezda je u Švedskoj: Razvijam inteligentne robote STEM auto STEM auto 2018. Besplatne radionice digitalne pismenosti, programiranja i robotike
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Torpor:

  Bravo. Jedan cinik u eh godinama vas izuzetno cijeni.

 • ante.oreskovic75:

  Sretni trebaju biti jer imaju znanje i ne traže protekciju polupismenih cijenjenih rukovodioca i političara

 • Avatar paloma blanca
  paloma blanca:

  Bravo!! Moje čestitke, ali evo vas nema po naslovnicama kao nogometaša.