Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dva desetljeća od herojske smrti policajca Mile Blaževića – Čađe

Pedesetak metara od svoje kuće Čađo je, opasan eksplozivom, raznio kamion prisilivši neprijatelja na povlačenje
26. srpnja 2011. u 09:32 3 komentara 2119 prikaza
'blazevic_jai_sis_250711'
Foto: ''

Na današnji dan, točno prije 20 godina, 26. srpnja 1991. godine, braneći mještane Pounja poginulo je deset hrvatskih policajaca. Život su izgubila dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević. Tom prilikom zabilježen je herojski čin od strane branitelja iz Struge Banske Mile Blaževića – Čađe, koji je, žrtvujući vlastiti život, opasan eksplozivom onesposobio neprijateljski kamion, što se pokazalo ključnim u tadašnjoj obrani ovog mjesta. Bilo je to finale neprijateljske akcije "Žaoka" kojoj je cilj bio protjerivanje svog nesrpskog stanovništva iz Pounja, a u čast svim žrtvama i danas će se u Strugi Banskoj položiti vijenci i zapaliti svijeće.

Koristili živi štit

Prije samog 26. srpnja, pounjska su sela trpjela 32 dana pucnjave i granatiranja, a konačni napad srpskih pobunjenika počeo je u deset sati ujutro kada je na hrvatska naselja ispaljeno na stotine granata. Iz Dvora su pobunjenici krenuli prema Zamlači, gdje su, upavši u selo, od civila koji se nisu uspjeli skriti stvorili živi štit i tjerali ga ispred sebe prema Strugi Banskoj. Oko podneva su ušli u selo. Hrvatski branitelji nisu pucali strepeći za živote civila koji su korišteni kao živi štit, a pobunjenici su se skrivali iza improviziranog oklopnjaka, u biti kamiona kojega su bili obložili čeličnim pločama, i na kojeg su postavili minobacač od 120 milimetara i protuzrakoplovni top.

Stanovništvo izbjeglo

– Sporo su napredovali, ali primakli su se središtu sela do potpornoga zida iza kojega je u zaklonu čekao heroj Čađo, 50-ak metara od svoje kuće u kojoj su mu bili žena i djeca. Kada se to oklopno vozilo primaklo Čađo je opasan eksplozivom i ručnim bombama skočio na vozilo i žrtvujući sebe uništio je vozilo i posadu. Tim svojim djelom Čađo je spriječio daljnje napredovanje četnika, jer ostavši bez oklopnjaka povukli su se prema Dvoru, - rekao nam je mještanin Milan Begić. Time je zadobiveno dragocjeno vrijeme da se izvuče civilno stanovništvo, iako se pad Pounja više nije mogao izbjeći. (ji/VLM)

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • sveznalica100:

    Pad Pounja više se nije mogao izbjeći-kao ni cijeli dogovoreni rat koji je našim tadašnjim vlastodršcima na našu žalost malo izbjegao kontroli, pa smo sada tu gdje jesmo, u stanju u kakvom jesmo, a smrt ovog junaka se i dalje ... prikaži još! koristi u svrhu prikupljanja jeftinih političkih bodova-i opet na našu žalost, ali i na žalost ovoga čovjeka, jer ono za što je on žrtvovao vlastiti život sigurno nije ovo što se trenutno, već duže, nazva Hrvatska.

  • letnica:

    Čađo! slava Ti i mir na nebeskim pašnjacima nije uzalud iako sad svi kukaju, ali nije... i neće biti

  • Majur10:

    Pocivaj u miru....heroj!!!!!!