Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo na naknadu

Dužnosnicima koji su otišli s funkcije isplatili smo 27 milijuna kuna!

Vlada
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
09.05.2014.
u 13:34

"Državnim dužnosnicima koji su ostvarili pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti u 2013. godini isplaćeno je ukupno 2,1 milijun kuna", odgovorila je Vlada na pitanje Dragutina Lesara

"Državnim dužnosnicima koji su ostvarili pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti u 2013. godini isplaćeno je ukupno 2,1 milijun kuna", odgovor je Vlade saborskom zastupniku i predsjedniku Hrvatskih laburista Dragutinu Lesaru.

Hrvatski dužnosnici na osnovi Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika imaju pravo do pronalaska novog posla ili odlaska u mirovinu primati naknadu države koja u prvih šest mjeseci iznosi punu plaću, a u sljedećih šest mjeseci polovicu plaće koju je primao dužnosnik.

Za lokalne dužnosnike 24,9 milijuna kuna

Vlada je Lesaru odgovorila da je prošle godine tu pogodnost koristilo ukupno 17 državnih dužnosnika. Među njima su bila tri zamjenika ministra, 11 pomoćnika ministra i tri ravnatelja državne upravne organizacije. Za njihove naknade iz proračuna je isplaćeno 2,1 milijun kuna.  

Država je prošle godine platila naknade i za 266 lokalnih dužnosnika koji su prestali obnašati svoju dužnost, a po zakonu imaju pravo na plaćanje naknade u visini pune plaće pola godina nakon odlaska s funkcije. Njihove općine, gradovi i županije tim su dužnosnicima isplatili ukupno 24,9 milijuna kuna.

"Ova država je skupa, trebamo štedjeti"

– Ova država je skupa, trebamo štedjeti. To je mantra koju ponavljaju – napisao je Lesar na Facebooku uz objavljene odgovore na pitanja koje je dobio od Vlade, a prema kojima smo za dužnosnike koji su otišli s funkcija prošle godine za naknade uplatili 27 milijuna kuna.

>>Generacija koja će zamijeniti Milanovića, Vesnu Pusić, Karamarka...

>>Ovoliko iznose prosječne plaće u Hrvatskoj!

Komentara 6

SE
sestrićna
14:07 09.05.2014.

umjesto u remetinac..

CB
Conan Barbarin
14:16 09.05.2014.

eto oni su se za sebe lijepo pobrinuli, a narod tko šiša!

ME
melanija
13:55 09.05.2014.

zasto to placamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije