Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predviđanja Slavena Letice u najnovijoj knjizi “Let iznad kukavičjeg gnijezda”

Dužničko ropstvo od ove godine

obz_letica_tx.jpg
import
09.03.2007.
u 12:56

Najnovija knjiga dr. Slavena Letice pod nazivom "Let iznad kukavičjeg gnijezda" sastavljena je od deset poglavlja, a iz tiska izlazi u svibnju. U prikupljanju podataka za knjigu Letici su pomagali stručnjaci iz Hrvatskog fonda za privatizaciju, Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija i zaposlenici Promocije plus.

Svi oni zaslužni su za to da su se na jednom mjestu, u ovoj knjizi, našli svi relevantni podaci o, kako ističe Letica, dužničkom ropstvu u koje je upala Hrvatska u posljednjih 17 godina. Starozavjetna legenda kaže da je Mojsiju trebalo čak četrdeset godina da Židove izvede iz egipatskog ropstva, piše u poglavlju o dužničkom ropstvu dr. Letica. Ironično dodaje da će hrvatskom državnom vodstvu, ratnim profiterima, organiziranim kriminalcima i tamničarima hrvatske države trebati puno manje vremena da s hrvatskim narodom prevale suprotan put: od zemlje punog državnog i financijskog suvereniteta (od 1990. do 1995.) do apsolutnog dužničkog ropstva koje stručnjaci predviđaju ove godine.

"Odgovore sam tražio služeći se čvrstim i lako provjerljivim podacima i pomalo neobičnom metodologijom", piše u knjizi Letica. Otkriva da je predsjednik Republike naručio od stručnjaka HNB-a Analizu inozemne zaduženosti Hrvatske koju su stručnjaci napravili i objavili je u travnju 2006. Iz nje je vidljivo, prema jednom scenariju, da će naša zemlja i narod prekoračiti prag apsolutnog dužničkog ropstva već 2007. jer će kamate i troškovi po osnovi inozemnih dugova premašiti vrijednost porasta BDP-a, otkriva Letica dijelove iz knjige.

Knjiga će zasigurno uzburkati duhove. U jednom poglavlju posvećenom veleizdaji Letica govori o svim strahovima i bjegovima SDP-a. Piše i o, kako je on zove, Račanovoj salveti, tj. malo poznatoj priči, napisanoj prema pisanom svjedočenju Damira Kajina i njegovome crtežu, kako je Račan kuću Joška Jorasa kanio prepustiti Slovencima, a u tome su ga spriječili Dino Debeljuh i sam Kajin.

Našlo se tu i pismo Vladimiru Šeksu, ali i prijedlog zakona o veleizdaji. U poglavlju pod nazivom Priče iz davnine Letica kao Tuđmanov nekadašnji savjetnik piše o tome je li Tuđman doista bio diktator te je li mrzio Židove, kako su ga neki optuživali. Objašnjava u posljednjem poglavlju knjige pod nazivom Bijeli konj i Sveta gora (Gera) svoju kandidatutru za pobjednički put do Sabora na bijelom konju ističući da je ban Jelačić poslužio kao metafora.

Letica je napravio i rang-listu Hrvata prema kojoj Matija Gubec ima najviše spomenika, trgova i ulica nazvanih njegovim imenom (čak 362), a u stopu ga prati Vladimir Nazor (sa 306). Zanimljivo je da na toj rang-listi Andrija Hebrang stariji ima 49 spomenika, trgova i ulica, a Josip Broz Tito, njegov krvnik, kako kaže Letica, samo 25 spomenika, ulica i trgova.

Ali našao se tu i Vuk Stefanović Karadžić sa 6 ulica koje nose njegovo ime, što je puno više, tvrdi Letica, nego što imaju neki znameniti Hrvati. Na virtualnoj rang-listi, dakle na internetu, uvjerljivo vodi Severina, a prema autorovu priznanju, najveći problem bio je s Thompsonom, jer ako se ubaci ime Marko Perković, izlista se malo toga na internetu, ali ako se ubaci nadimak Thompson, upadaju sve puške i streljivo i Thompson ispada popularniji od Billa Gatesa.

Letica je progovorio i o našem identitetu, naciji te o diplomatskom ratu s Italijom. U poglavlju Kako živi narod progovorio je o Prinčevima tame, tj. eliti zla, ali i eliti dobra, kao i o duševnom zdravlju Hrvata navodeći sve one koji su tužni, depresivni, agresivni ili u stanju kronične apatije. Po tridesetak stranica knjige potrošio je na portretiranje Tuđmana, Račana i Sanadera. Solidna je to psihološka analiza, otkriva Letica.

Za sebe u poglavlju Visoki dom piše da je vuk samotnjak, ima i priču Mesić protiv Mesića, a u tom je poglavlju i priča o "slučaju Glavaš". No, tu je i njegova omiljena tema o prodaji obiteljskog srebra te tekstovi o akademiku Radmanu pod nazivom Radmanov poučak i Rasprava preko kurca s Radmanom, a sve to u 7. poglavlju pod nazivom Akademske rasprave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije