Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đuro Sessa preporučio sucima da rade od kuće

Naime, od 1. veljače do 19. ožujka videoveza je u svrhu održavanja rasprave korištena 172 puta. Putem ove veze sudovi komuniciraju sa zatvorenicima i pritvorenicima kojima moraju produžiti istražni zatvor ili izreći presudu.
21. ožujka 2020. u 10:11 0 komentara 201 prikaza
Đuro Sessa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pandemija koronavirusa poremetila je i redovno funkcioniranje pravosuđa. Sudovi i tužiteljstva rade po modalitetu hladnog pogona, što znači da ni jedni ni drugi do daljnjega ne primaju stranke.

Đuro Sessa Zabrinjavajuće Đuro Sessa: Vrhovni sud RH je u vrlo teškoj situaciji

Stoga je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednicima sudova poslao preporuke s uputama kako da organiziraju rad svojih sudova. Sudeći prema Sessinim preporukama, on smatra da suci svoj posao također mogu dijelom obavljati od kuće.

Navodi da u slučajevima u kojima rade suci pojedinci te u onima u kojima nije potrebno održavanje rasprava, suci trebaju odluke donositi i izrađivati kod kuće, te potom organizirati njihovo otpremanje. Što se pak tiče predmeta u kojima je potrebna odluka vijeća, Sessa smatra da se takve odluke trebaju također pripremiti kod kuće za sjednice vijeća koje će se potom održati.

Đuro Sessa Zbor sudaca Đuro Sessa: Suci se do istrebljenja bore za pozicije šefova sudova

Preporučuje i da se izrade i otpreme sve sudske odluke koje do sada nisu bile izrađene i otpremljene, te da suci u međusobnoj komunikaciji sve više koriste komuniciranje na daljinu, telefonom, mailom ili videovezom. A videoveza se do sada, ako je suditi po podacima Ministarstva pravosuđa, pokazala kao sjajna vrsta komunikacije između sudova te kaznionica i zatvora.

Naime, od 1. veljače do 19. ožujka videoveza je u svrhu održavanja rasprave korištena 172 puta. Putem ove veze sudovi komuniciraju sa zatvorenicima i pritvorenicima kojima moraju produžiti istražni zatvor ili izreći presudu.

Monstrum s Paga Bacio djecu s balkona Žena svjedočila preko videolinka da ne bude u prostoriji sa suprugom monstrumom

U navedenom vremenu, sudovi su videolinkom najviše, 57 puta, komunicirali iz Kaznionice u Glini te iz Zatvora u Zagrebu, 50 puta. S druge strane, od ukupno 23 zatvora i kaznionice u RH, takvu mogućnost komunikacije do sada nije koristilo osam ustanova.

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.