Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đuro Đaković grupacija 2020. završila s gubitkom od 61,2 milijuna kuna

Poslovni prihodi grupacije čine gotovo 99 posto prihoda, a oni su 2020. iznosili 389,1 milijun kuna
26. veljače 2021. u 19:37 2 komentara 1639 prikaza
Slavonski Brod: Ministar Darko Horvat u radnom posjetu Đuro Đaković Grupi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Grupacija Đuro Đaković je u 2020. godine poslovala s ukupnim gubitkom u visini od 61,2 milijuna kuna, što je znatno manje nego godinu ranije kada je gubitak premašivao 166 milijuna kuna, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće slavonskobrodske kompanije.

kim 'NOVI UVJETI RADA' Dukat u prošloj godini ostvario 7,2 milijuna kuna neto dobiti

Po podacima iz izvješća, među članicama grupacije s gubitkom su poslovali ĐĐ Specijalna vozila (42,8 milijuna kuna), ĐĐ Industrijska rješenja (11,2 milijuna kuna), kao i matična ĐĐ grupa (26,3 milijuna kuna), dok su preostala dva društva poslovala s dobiti - ĐĐ Strojna obrada te ĐĐ Energetika i infrastruktura.

Ukupni konsolidirani prihodi tvrtki grupacije Đuro Đaković lani su iznosili 393,5 milijuna kuna, što je za 112,6 milijuna kuna, ili 40,08 posto više nego 2019. godine, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 1,75 posto, na 454,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi. 

Poslovni prihodi grupacije čine gotovo 99 posto prihoda, a oni su 2020. iznosili 389,1 milijun kuna, što je na godišnoj razini porast za 39,62 posto, ili za 110,4 miljuna kuna. 

Iz kompanije objašnjavaju da se to povećanje poslovnog prihoda najvećim dijelom odnosi na povećanje prihoda od segmenta transporta, dok ostali segmenti nemaju značajna ni povećanja niti smanjenja prihoda. 

Hrvatski telekom - ilustracija Zahtjevna godina HT u 2020. s 3,2 posto manjim ukupnim prihodima i 20,5 posto manjom neto dobiti

Tvrtke iz sastava Đuro Đaković grupacije u prošloj su godini većinu prihoda od prodaje ostvarila na inozemnom tržištu, 292,6 milijuna kuna, čime su povećani za nešto više od sto milijuna kuna u odnosu na godinu prije (za 52,6 posto), što je udio od 75,21 posto prihoda od realizacije. Nešto manje od četvrtine prihoda od prodaje ostvareno je na domaćem tržištu, ili iznos od 96,4 milijuna kuna. 

Uprava Đuro Đaković grupe u izvješću napominje kako grupacija ima negativan operativni rezultat, gubitak prije financijskih prihoda i rashoda (EBIT), kao i ukupni gubitak u poslovanju, ali i kako je normalizirana EBITDA (umanjeno za jednokratne troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija za potencijalne gubitke) ipak pozitivana i iznosi 19,4 milijuna kuna. 

Krajem prošle godine tvrtke iz sastava grupacije imale su potpisane ugovore u vrijednosti od 316,3 milijuna kuna. 

Uprava slavonskobrodske kompanije i u izvješću za prošlu godinu podsjeća da se glavni procesi u grupaciji odnose na dva ključna cilja - izradu cjelokupnog plana restrukturiranja te dostizanje optimalne razine proizvodnje i prodaje za održivo i pozitivno poslovanje.

BioNTech addresses the media after EMA's approval of its COVID-19 vaccine RAZVILI CJEPIVO U NAJKRAĆEM ROKU Njemačka će osnivače BioNtTecha odlikovati zbog razvitka cjepiva

Podsjećaju i da je grupacija izradila Program restrukturiranja u skladu sa Smjernicama Europske komisije, kao i da su koraci u pronalaženju potencijalnog strateškog partnera već učinjeni. Potencijalni investitori predali su neobvezujuće ponude za iskaz interesa za sudjelovanje u procesu restrukturiranja, a Đuro Đaković grupa je nastavila pregovore sa češkom tvrtkom DD Acquisition (koja od studenoga prošle godine drži 18,88 posto dionica).

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • abokatstir:

    Svi ovakvi bolesni ostaci komunizma moraju propasti i biti privatizirani, jer što je državno osuđeno je na propast, kao u kući gdje nema gazde kuća propada.

  • DjD:

    Prodati ili zatvoriti.