Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na budžet!

Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

mlijeko (1)
Davor Javorović/PIXSELL
03.05.2013.
u 16:26

Svježe mlijeko u prosjeku će poskupjeti 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko od 2 do 16 posto, a najviše jogurti, od 8,7 posto do 25,6 posto

Dok pojedini trgovački lanci u Hrvatskoj kreću u bespoštedan rat za potrošače s kampanjama "unije niskih cijena" i pojedine artikle snižavaju do 17%, posebno one na koje Hrvatska do 1. srpnja ima carine i do 40%, proizvođači mlijeka u Hrvatskoj – Dukat, Meggle i Vindija – od 15. svibnja najavili su dizanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nijedna od mljekarskih kuća nije se još oglasila priopćenjem o poskupljenjima, no od trgovaca kojima su dostavili cjenike neslužbeno doznajemo da je riječ o poskupljenjima u prosjeku od 10 posto. Svježe mlijeko u prosjeku će poskupjeti 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko od 2 do 16 posto, a najviše jogurti, od 8,7 posto do 25,6 posto kada je riječ o voćnim jogurtima. Branko Bobetić, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, kazao nam je kako su mljekare na dizanje cijena prisilili poremećaji na tržištu poput aflatoksina, pada potrošnje i smanjene proizvodnje, povećanih troškova poslovanja i otkupne cijene mlijeka.

- Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata. Tako je, na primjer, cijena tehnološke pare u 2013. godini povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje na proizvođačke cijene, koje se, nažalost, djelomično mora ugraditi i u cijenu gotovog proizvoda. Unatoč tome, ističemo kako cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom kvartalu 2013. godine bilježe pad u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko - priopćili su iz Dukata.

>> Jakovini rok do četvrtka, mljekari prijete novim prosvjedima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije