Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred kolapsom

Jakovini rok do četvrtka, mljekari prijete novim prosvjedima

mljekari (1)
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
21.04.2013.
u 16:03

Neka ministar ne izlazi pred nas, ako ne pronađe novac - poručuje Jakovini Babić.

Mljekarima je voda došla do grla i prijeti kolaps čitavog sektora, poručili su proizvođači mlijeka nakon današnjeg sabora u Gudovcu.

Prema riječima Nedjeljka Babića, dopredsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), resorni ministar Tihomir Jakovina ima rok do četvrtka da pred mljekare izađe s konkretnim rješenjima za spas mljekarskog sektora, inače nisu isključeni ni novi veliki mljekarski prosvjedi.

- Neka ministar ne izlazi pred nas, ako ne pronađe novac - poručuje Jakovini Babić, ističući kako je suludo očekivati da će mljekari opstati ne isplati li im se 56% preostalih poticaja za 2012. - makar i u vaučerima. I to što hitnije, umjesto, kako je po novome najavljeno iz ministarstva poljoprivrede, do kraja lipnja.

Proizvodnja mlijeka je, upozoravaju iz HSUPM-a, u daljem padu. A nakon afere s aflatoksinom, koja je dodatno uzdrmala čitav mljekarski sektor, sada već propadaju i veliki farmeri.

Prema nekim procjenama, u Slavoniji je najmanje 200 farmi s kojih se od pojave aflatoksina već nekoliko mjeseci ne otkupljuje mlijeko, a propalo ih je već više od 600, tvrdi Babić. Kaže kako se mljekari neprestano prozivaju kako poticaje dobivaju \"na grbači\" građana. No, poticaji su zato, tvrdi on, kako bi cijena mlijeka u maloprodaji, što uopće nije slučaj, bila niža za krajnje kupcej.

- Za otkupljenu litru mlijeka mljekari su lani još mogli dobiti 4,09 kuna, a danas najviše 3 kune - tvrdi Babić. To pak ne znači da je mlijeko pojeftinilo u trgovinama. Dapače i skuplje je nego lani.

>>\'Ministre, Vi ćete lako platiti kaznu za nepoštivanje suda...\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije