kažu da Hrvatska treba novi zakon

Dugine obitelji: Hrvatski zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji među najrestriktivnijima u Europi

Foto: Dugine obitelji
1/4
30.03.2023.
u 13:54

Prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen u srpnju 2012. godine, navodi se kako pravo na MPO nemaju žene koje se nalaze u istospolnoj zajednici, dok to pravo kao "single" žena (koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici), ima samo ako se dosadašnje liječenje neplodnosti pokazalo neuspješnim.

Povodom provedbe kampanje "Hrvatska treba novi zakon o MPO-u", udruga Dugine obitelji priopćila je kako je hrvatski zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji među najrestriktivnijima je u Europi. Objašnjavaju da zbog restriktivnosti hrvatskih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji slobodne žene, istospolne partnerice, transrodne osobe, ali i heteroseksualni parovi često ostaju bez mogućnosti da postanu roditelji ili su pak rješenja prisiljeni tražiti van granica Hrvatske.

Prema Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen u srpnju 2012. godine, navodi se kako pravo na MPO nemaju žene koje se nalaze u istospolnoj zajednici, dok to pravo kao "single" žena (koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici), ima samo ako se dosadašnje liječenje neplodnosti pokazalo neuspješnim

Iz udruge napominju da je u praksi pristup medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj težak i za heteroseksualne parove. Za žene bez partnera ili transrodne osobe je gotovo pa nemoguć, dok za ženske istospolne parove je eksplicitno zakonom zabranjen. Time je Hrvatska u društvu još 24 europske zemlje u kojima ženski parovi ne mogu pristupiti potpomognutoj oplodnji, poput Italije, Mađarske, Poljske i drugih.

Iz Udruge Dugine obitelji, koja je pokrenula kampanju “Hrvatska treba novi zakon o MPO-u”, kažu kako Hrvatska hitno treba novi, moderniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. "Trebamo zakon koji prati najnovije znanstvene spoznaje i procedure, te omogućuje korištenje usluge medicinski potpomognute oplodnje bez diskriminacije koja je trenutno prisutna. Trenutni zakon ograničava postupke MPO-a i za heteroseksualne parove, onemogućava medicinskom osoblju koje se želi baviti ovom granom medicine da obavlja svoj posao u skladu sa međunarodnim standardima i znanstvenim postignućima, te direktno krši Hipokratovu zakletvu u dijelu u kojem ona eksplicitno govori o tome kako sve osobe imaju pravo na medicinske tretmane neovisno o seksualnoj orijentaciji. U konačnici, trenutni zakon je u suprotnosti s deklariranim demografskim politikama koje hrvatski političari često spominju”, rekao je Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji.

Koliko je Hrvatska još zatvorena po pitanju istospolnog roditeljstva, kažu iz udruge, govori činjenica da su plakati udruge Dugine obitelji vandalizirani već prvi dan kampanje. Iako je prošlih godina kroz sudske presude u slučaju Šegota/Kožić istospolnim parovima u Hrvatskoj omogućeno da se prijave za udomiteljstvo ili posvajanje, čime je napravljen veliki pomak naprijed u području roditeljstva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, izgleda da je pred duginim obiteljima dugačak put u borbi protiv diskriminacije.

“Tužno je to što smo na neki način i očekivali da će naši plakati biti išarani, ili da ćemo na društvenim mrežama dobiti poruke koje su čisti govor mržnje. Govore nam kako su naše obitelji manje vrijedne, ponekad nam prijete smrću, a zabrinjavaju nas i poruke od raznih političara kako “naše društvo nije spremno”. Još puno moramo raditi na tome da LGBTIQ osobe u Hrvatskoj budu ravnopravne članice društva, ali mi ne planiramo stati u putu prema našoj viziji – društvu koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji.” – komentirao je Martinović.

Iz udruge koja okuplja LGBTIQ roditelje kažu kako, iako njihove članice imaju pozitivna iskustva u državama poput Njemačke, Austrije ili Sjeverne Makedonije, proces zna biti kompliciran i težak. “Čak i u državama u kojima je LGBTIQ+ osobama formalno dozvoljen pristup postupcima potpomognute oplodnje, u praksi je čitav proces često težak, primjerice nije moguć ukoliko niste državljanin/ka te zemlje, ili postoji rizik od direktne/indirektne diskriminacije, uznemiravanja ili čak i nasilja. Zbog čega se ne bi single žene i ženski parovi mogli ostvariti kao roditelji u Hrvatskoj, ako to žele?

VIDEO: Burno u saboru: Selak Raspudić Zekanoviću: Sram vas bilo, ovo je ispod svake razine

Komentara 2

DA
Dars
18:01 30.03.2023.

Ne postoji ljudsko pravo na dijete. Uostalom, prava djeteta su ispred prava istospolnog para.

Avatar Dragovit
Dragovit
14:01 30.03.2023.

Prekrasan zapad, oduševljen sam tim vrijednostima. Napredujemo. :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije