Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CJEPIVA BIOTECH/PFIZER

U Austriji 302 cijepljenih prijavilo nuspojave

Austria begins vaccinations against coronavirus disease (COVID-19)
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.02.2021.
u 16:27

Nuspojave koje su cijepljeni pacijenti prijavili bile su, kako ističe BASG samo privremenog karaktera

Austrijski Savezni ured za sigurnost i zdravstvena pitanja (BASG) izvijestio je u srijedu javnost da je od 27. prosinca prošle godine do prošlog petka od ukupno u Austriji 199.277 cijepljenih osoba protiv koronavirusa, njih 302 prijavilo nuspojave od cjepiva. Riječ je o  cjepivu farmaceutske kompanije BioTech /Pfizer.

Kako BASG ističe u izvješću radi se o blagim reakcijama na cjepivo. Napominje kako je 66 cijepljenih osoba prijavilo da je imalo glavobolju, 50 umor, a 46 povišenu tjelesnu temperaturu. Alergijske reakcije prijavilo je 10 korona cijepljenih osoba.

U deset najčešće prijavljenih nuspojava spada groznica i bol na mjestu uboda (35), mučnina (33), vrtoglavica (31), bol u nogama (28), osip na koži (25), otjecanje limfnih čvorova (22), a njih 11 je prijavilo probleme vezano uz živac na licu i područje čeljusti.

Nuspojave koje su cijepljeni pacijenti prijavili bile su, kako ističe BASG samo privremenog karaktera. Dodaje da je kod pojedinih pacijenata nakon cijepljenja bilo i težih nuspojava. Sumnja se da je troje pacijenta imalo nuspojave opasne po život, a kod 12 pacijenata je poslije cijepljenja bila nužna hospitalizacija, odnosno njeno produljenje za one koji su već bili zaprimljeni u bolnicu.

A kada smo kod cijepljenja austrijsko Ministarstvo zdravlja je u srijedu izvijestilo da će prema sadašnjim saznanjima „faza 2“ cijepljenja, koja je trebala početi krajem veljače „biti odgođena za tjedan, dva do sredine ožujka“ zbog kašnjenja isporuka cjepiva.

Slijedeći tjedan AstraZeleca trebala bi Austriji poslati prvu isporuku cjepiva, a do kraja ožujka ukupno 780.000 doza, ukoliko ponovno ne dođe do „uskog grla“ u proizvodnji, ističu austrijski mediji.

Komentara 1

DU
Deleted user
17:54 03.02.2021.

Svi koji u ovoj fazi budu cijepljeni postaju dio eksperimenta kojemu se još uvijek ne zna ishod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije