Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko istraživanje

Čak 73 posto zdravstvenih djelatnika želi se cijepiti ili se već cijepilo protiv Covid-19

Pula: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika Istarske županije
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/4
03.02.2021.
u 14:52

Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost cjepiva ocijenili visokom ocjenom 5,4, a istu ocjenu su dali i važnosti procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju

Čak 73 posto zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj se ili već cijepilo (24 %) ili se planira cijepiti (49 %) protiv COVID-19. Razina povjerenja zdravstvenih djelatnika u sigurnost cjepiva je visoka (76 %), dok se 10 % zdravstvenih djelatnika ne planira cijepiti, a nisu preboljeli COVID-19 i nisu zaštićeni antitijelima. Ove podatke o mišljenju onih na čijim leđima stoji cijeli zdravstveni sustav donosi veliko istraživanje stavova zdravstvenih djelatnika koje je u siječnju, prije početka javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer!“, među svojim članovima provelo devet komora u zdravstvu.

U istraživanju je sudjelovao vrlo značajan broj zdravstvenih djelatnika – članova komora, skoro devet tisuća liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta, primalja, stomatologa, medicinskih biokemičara, psihologa, ljekarnika, radnih terapeuta, sanitarnih inženjera i radiološko-tehnoloških i medicinsko-laboratorijskih djelatnika koji su odgovorili na anketni upitnik1.

Zanimljiv podatak ovog istraživanja je da su 2 od 10 ispitanika (19 %) potvrdila da su bili zaraženi koronavirusom. Nešto više od polovice zdravstvenih djelatnika (ispitanika) smatra vjerojatnim mogućnost da se zaraze koronavirusom (56 %), a podjednak broj smatra COVID-19 opasnom bolešću (55 %).

Zdravstveni djelatnici su na skali od 1 do 7 procjenjivali svoje stavove o nekoliko psiholoških prediktora koji ključno utječu na odluku pojedinca o cijepljenju. Istraživanje je pokazalo da je spremnost na cijepljenje značajno veća kod onih koji smatraju da su cjepiva sigurna, koji ne potcjenjuju opasnost od COVID-19, koji manje važu koristi i rizike cijepljenja te onih ispitanika koji imaju veći stupanj kolektivne odgovornosti. Ne iznenađuje da je najveći dio već cijepljenih i onih koji će se cijepiti protiv COVID-19 u proteklih pet godina cijepljen i protiv gripe.

Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost cjepiva ocijenili visokom ocjenom 5,4, a istu ocjenu su dali i važnosti procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju. Povjerenje u sigurnost cjepiva protiv COVID-19 kod zdravstvenih radnika ukazuje na visok stupanj povjerenja ne samo u cjepivo već i u u regulatorne procese i znanstvene rezultate. Jedan od psiholoških prediktora koji negativno utječe na odluku o cijepljenju je samozadovoljstvo pojedinca tj. njegov osjećaj da njegovo zdravlje ova zarazna bolest ne može ugroziti. Ono se odražava kroz stav da je cijepljenje nepotrebno, jer COVID-19 nije velika prijetnja. Takav stav u zdravstvu je izrazito nepopularan i podržava ga samo 12 % ispitanika. Četvrti prediktor odluke o cijepljenju je svijest o kolektivnoj odgovornosti tj. motivacija da vlastitim cijepljenjem zdravstveni djelatnici pridonesu smanjenju prijenosa bolesti i tako zaštite druge. Taj stav dijeli 76 % ispitanika.

Cijelo istraživanje dostupno je na http://bit.ly/Pogledaj_što_misle_o_cijepljenju_protiv_COVID19

Istraživanje je provedeno u sklopu javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer!“ koju provodi devet zdravstvenih komora, a čiji je cilj detaljno informiranje zdravstvenih radnika o cijepljenju. U sklopu kampanje je krajem siječnja organiziran do sada najveći webinar u zdravstvu na kojem je sudjelovalo više 10.000 zdravstvenih djelatnika. Na webinaru su vodeći hrvatski stručnjaci (prof.dr.sc. Goran Tešović, dr.sc. Nikica Mirošević Skvrce i dr.sc. Bernard Kaić) održali predavanja o različitim aspektima cijepljenja i više od sat vremena odgovarali na brojna pitanja zdravstvenih djelatnika.

Nositelji javnozdravstvene kampanje su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska psihološka komora.

- U zdravstvu ukupno radi 73 tisuće zdravstvenih djelatnika (ovaj broj ne uključuje nezdravstvene djelatnike zaposlene u zdravstvenom sustavu). 

 

Ključne riječi

Komentara 8

IJ
istina___jako_boli
15:56 03.02.2021.

Ovo je cista laz, vecina zdravstvenih radnika odbija da se cijepi opasnim cjepivima.

SI
sickboy1974
15:49 03.02.2021.

Lažne brojke. U stvarnosti daleko manji postotak zdravstvenih djelatnika ima povjerenje u cjepivo, što je i logično s obzirom na nepoznatost dugoročnih nuspojava. A čak i 73% je premala profesionalna podrška za preparat iza kojeg navodno stoji sva svjetska znanost.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
18:13 03.02.2021.

baš naprotiv! barem toliko ali i više ih se sigurno ne želi cijepiti tim smećem! pa zašto bi zdrav i pametan čovjek radio nešto takvo sebi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije