Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMATE POJEDU SVE

Dug od 8000 kn narastao na 64.000

Foto: Privatni album
27.11.2017.
u 09:00

Ivan Božanović pod ovrhom je od prvog dana punoljetnosti, punih osam godina

Ivan Božanović u blokadi je cijeli svoj punoljetni život, a danas ima 26 godina.

Za mladog Županjca prilično je to loš životni start. Sa 17 godina završio je srednju školu za automehaničara, radio i ugovorio dvije pretplate za telekom operatere uz kupnju mobitela. Jednu u VIP-u, drugu u TELE2. Jedna od njih glasila je na mamu, no s ugovornom klauzulom da u trenutku nastupanja punoljetnosti plaćanje preuzme Ivan. No, u krizi je dobio otkaz i već sljedeći mjesec ta mu je, posljednja plaća koja je sjela na račun, ovršena.

– Htio sam otkazati pretplate, ali otkaz nisu prihvatili kao višu silu pa sam unaprijed trebao platiti “penale” za preostalih 12 mjeseci ugovorne obveze i mobitele. Spomenuli su mi da će proći koji mjesec slanja opomena do ovrhe pa sam se nadao da ću imati vremena naći novi posao i to platiti, ali blokiran sam već sljedeći mjesec – kaže Ivan.

Počistilo mu je to tu cijelu zadnju plaću jer još nije imao zaštićeni račun, tek ga je tad otvorio.

– Nisam mogao unaprijed otvoriti zaštićeni račun, iznenadilo me. Nisam se odmah snašao, teško je do posla u Županji, radim samo sezonski na moru kao konobar, svako ljeto otprilike po četiri mjeseca i onda od toga moram živjeti cijele godine, do sljedeće sezone – otkriva.

Ono što mu se ovrši na plaći kroz razdoblje sezonskog rada ne uspijeva, naravno, smanjiti dug: sve pojedu kamate koje rastu tijekom godine u razdoblju dok ne dobiva plaću. Dug se s početnih 8000 kuna povećao na oko 64.000. – Telekomi su ga prodali, prvo odvjetničkom uredu Hanžeković, a onda EOS Matrixu, pa nekom trećem odvjetničkom uredu... Uglavnom, stalno me zove netko drugi... S mrtve točke ne mogu, tonem još i dublje jer dug stalno raste. A nisam ni kreditno sposoban da ga tako pokrijem pa polako vraćam... – kaže Ivan koji živi sa sestrom. I ona se u sezoni seli u Dalmaciju, gdje im je već stalno zaposlena majka.

1/10

Pokušao je zatražiti i otpis dijela duga, no odbili su ga svaki put, a ne ispunjava ni uvjete za otpise koje je omogućavala država. Nada se stalnom poslu i boljem položaju blokiranih. Možda ga, kaže, izbori Udruga Blokirani.

Komentara 130

ST
stefj
09:28 27.11.2017.

Da,, čovjek gleda da je mobitel jednu kunu, a zapravo ga se masno plati kroz pretplatu 2 godine. Još ako se uzme mobitel za 4000 Kn, e to je tek ludost ako prihodi nisu sigurni, tj. ako čovjek nije u državnoj ili javnoj službi... No, u svemu je najviše kriva pohlepna država. Da država nije propisala sulude zatezne kamate, ne bi mogle niti firme to računati. A zatezne kamate su naisplativiji biznis, neke tvrtke namjerno daju opremu, da bi se mogle višestruko naplatiti na kamatama... Kao i sve ostalo loše, uzrok leži u državi i njenoj pohlepi...

LO
Long
10:31 27.11.2017.

Ne serite. Nije mogao kostit mobitel, ako nije placao. Znaci, broj su mu zablokirali iduci mjesec kad nije platio. A racune slali jos 2 godine, bez da ga nije mogao koristit. I onda su radili kamatu na kamatu, pa ovrhe, pa iskljucenje, pa opomene. Pa kamate na sve to. Pa javni biljeznici. I onda postanes rob, truloj drzavi i trulim zakonima.

PR
prohujalo
09:26 27.11.2017.

Koja li sam ja budala. Kupujem najobičniji mobitel na sniženju u Šparu za 149 kn i koristim bonove. Ha,mnogi smatraju da taj prastari mobitel danas više nitko normalan ne koristi,svi koriste smartphone i slične naprednije mobitele koje dobiju za samoo 1 kn. Tako je bilo vjerojatno i ovom mladom gospodinu prije tih 8 godina. Vjerojatno je mislio da ga djevojke neće zapaziti ako ne bude imao tada neki najnoviji model. E da onda je vidio da drugi operater ima još noviji mobitel za isto 1 kunu. Pa uzeo i to. I sad se čudi zbog duga. Iz članka proizlazi da njemu uopće ne pada na pamet da vrati dug. Neka se riješi duga i za to vrijeme neka se hrani u pučkoj kuhinji. Eeeeee nije on na to spao,sada kuka da je blokiran. Treba mu to oprostiti. Nije čudo što smo tako nisko pali. Trošili bi bez novaca a onda se čudimo kad kamate-dozvoljavam da su lihvarke narastu. Nije se smio dovesti u takvu sitvaciju jer mobiteli nisu životnbo pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije