Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽUJEMO Je li povijesnu jezgru Dubrovnika masovna prodaja kuća i stanova strancima opustošila više od ikakve prirodne nepogode

Dubrovnik postaje grad duhova

hrv-dub-txt.jpg
import
30.01.2005.
u 15:02

Ovih dana, uoči Feste sv. Vlaha, Dubrovnik živi, bruji. Na Stradunu je mnoštvo ljudi, smijeh, galama... No, tako će, na žalost, biti samo ovih nekoliko dana pa opet slijedi višemjesečno mrtvilo. A tako će biti sve do Uskrsa kad će opet početi pristizati oni koji su minulih godina priskrbili i za velik novac kupili svoj komadić stambenih kvadrata u najljepšem gradu na svijetu.
Ako je suditi prema svakotjednoj potražnji te ponudama za prodaju nekretnina, budućnost toga grada-bisera bit će još sumornija. Nije daleko vrijeme kad će Dubrovnik postati grad duhova, praznih kuća i ulica u kojima će se živjeti i uživati samo nakratko: u vrijeme Feste sv. Vlaha te ljeti.
I dok grad zamire, kupoprodaja cvjeta.

Prodaja
Na prodaju se nude kuće, potkrovlja, poslovni prostori. Temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara grad Dubrovnik ima, uza županiju i Republiku Hrvatsku, pravo prvokupa tih spomenika kulture, no i ove su ponude, kao i gotovo sve dosadašnje  odbijene. Novca za kupnju nekretnina u proračunima nema. Barem ne onoliko koliko se zaštićenih nekretnina na dubrovačkom području prodaje, a osobito ne prema sadašnjim cijenama za metar četvorni. Ponuda za prvokup gradskom proračunu redovito znači da nekretnina već ima kupca. Vjerojatno je riječ o strancu, Englezu, Ircu, Austrijancu, Nijemcu... Njihova kupovna moć te želja za posjedovanjem nekretnina na uglačanim pločama dubrovačkih ulica cijene nekretnina posljednjih godina vinula je u nebo, do astronomskih 4500-6000 eura po kvadratu za kvalitetne nekretnine. Na uzavrelu dubrovačkom tržištu nekretnina dobro se prodaju sve dubrovačke lokacije unutar zidina, kao i na Pločama, Konalu, Lapadu, Gružu te u dubrovačkoj okolici, a broj agencija za promet nekretninama raste.
Koliko je nekretnina stvarno prodano, a posebice podatak o tome koliko su nekretnina u Dubrovniku kupili stranci, gotovo je nemoguće utvrditi. Najtočnije podatke o prodajama, odnosno plaćenom porezu na promet nekretninama ima Porezna uprava, i to samo za nekretnine koje podliježu tome porezu. Samo je prošle godine, prema podacima Porezne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prodano 1949 nekretnina u vrijednosti 800 milijuna kuna! Od toga je većina (1252) ugovora zaključena u Dubrovniku, a vrijednost im je više od 681 milijun kuna. Iz podataka Porezne uprave posljednjih godina vidljiv je, osim broja prodaja, i rast cijene četvornog metra  lani mu je cijena bila dvostruko viša nego 2000. godine. U pet godina na dubrovčakom tržištu nekretnina bilo je više od tri milijarde kuna prometa! Za gotovo 10.000 ugovora potpisanih u tom razdoblju porezna je osnovica iznosila 3.112,544.652 kune. Dubrovčanima je dakako, teško odoljeti tako visokim cijenama. Posebice zato što za četvorni metar vlažne ruševine, napuklih zidova i starih instalacija, poput kuće u ulici Od šorte, mogu dobiti 4000 eura! Za kvadrat ruševine unutar zidina mogu kupiti dva metra četvorna novogradnje i još će im ostati novca. Domoljublje i ljubav prema rodnoj kući lako ishlapi pred tom jednostavnom računicom.

Vikend-ulice
Samo u gradskoj jezgri Dubrovnika posljednjih je godina prodano stotinjak stanova, a posljedica toga trenda pretvaranje je povijesne jezgre Dubrovnika u viked-apartmansko naselje. Zimi povijesna jezgra Dubrovnika nalikuje na grad duhova, a noću je nekim ulicama neugodno i prošetati. Cijeli su blokovi ulica uz Prijeko već pretvoreni u vikend-ulice.Ambiciozni planovi vlasnika nekretnina u povijesnoj jezgri Dubrovnika da još pričekaju na porast vrijednosti nekretnina mogli bi se međutim i srušiti. Prema podacima nekih dubrovačkih agencija za promet nekretninama, cijene kvadrata u povijesnoj jezgri ne rastu od jeseni.


I država je sve prodala

– Država je prodala sve hotele strancima pa što ne bih i ja prodao kuću koja se raspada i u koju trebam uložiti novac, koji nikad neću moći zaraditi – redovit je odgovor Dubrovčana koji su posljednjih godina prodali stan u povijesnoj jezgri. Ruševina unutar zidina svakoj je obitelji koja je u posljednjih godinu-dvije nešto prodala priskrbila pravo malo bogatstvo.


Prošlotjedna ponuda

1. Potkrovlje od 28 četvornih metara u ulici Pečarica: 150.000 eura
2. U Kunićevoj ulici 90 četvornih metara na četiri kata: 350.000 eura
3. U Ulici Maroice Kaboge 78 metara četvornih metara kata i potkrovlja: 250.000 eura
4. U ulici Od šorte 120 metara četvornih na četiri kata: 504.000 eura.
Sve su te nekretnine unutar dubrovačke povijesne jezgre te su po toj cijeni ponuđene na kupnju gradu Dubrovniku na nedavnoj sjednici Poglavarstva.


Ni strancima nije jeftino

– Smatram da je cijena došla do razine na kojoj više nije niska ni za strance. Nije im preskupo, no na takvoj je razini da oni razmišljaju treba li im takvo ulaganje – kaže Frano Bezić iz agencije za promet nekretnina “Spes”. – Prosječna cijena nekretnina unutar zidina, osim, dakako, posebno kvalitetnih slučajeva, zaustavljena je na gornjoj granici od nekoliko tisuća eura. Istovremeno rastu cijene nekretnina u drugim gradskim predjelima, posebice na Lapadu i Ilijinoj glavici, i to u novogradnji. Očito se dogodila promjena u strukturi kupaca, pa kupci više nisu uglavnom samci, a nakon višegodišnjeg razdoblja u kojem je cijena nekretnina konstantno rasla, i kod nas se dogodila pojava sezona, kao i u svijetu – objašnjava F. Bezić. I njegov kolega Braco Marjanović iz agencije “Dubrovnik nekretnine” misli da je Dubrovnik u usporedbi s drugim destinacijama pred stagnacijom cijena, iako će tržište pokazati svoje u proljeće. Aktualni je trend velika potražnja za zemljištem, slažu se u dubrovačkim agencijama nekretnina, no zbog Vladine uredbe o zaštiti obalnog pojasa i nedonošenja prostornih i urbanističkih planova, svaka je gradnja blokirana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije