Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Šuica: Nalazimo se u jednoj od najopasnijih faza od nastanka EU

Sudjelujući u raspravi zajedno s predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske Komisije Jean Claude Junckerom, zastupnica Dubravka Šuica naglasila je da smo Europsku uniju izgradili da bismo spriječili sukobe, živjeli u miru i da ne bismo nasjedali populizmima.
24. veljače 2016. u 19:31 17 komentara 1216 prikaza
Dubravka Šuica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta vodila se rasprava o zaključcima sastanka Europskog vijeća od 18. i 19. veljače 2016. čije su glavne teme bile referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu (tzv. BREXIT), migracijski problemi te vojni sukobi u Siriji i Libiji.

Sudjelujući u raspravi zajedno s predsjednikom Vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske Komisije Jean Claude Junckerom, zastupnica Dubravka Šuica  naglasila je da smo Europsku uniju izgradili da bismo spriječili sukobe, živjeli u miru i da ne bismo nasjedali populizmima.

-Oni koji su stvarali Europsku uniju su bili dovoljno hrabri da ujedine Europu stvaranjem Schengenske zone i Eurozone, a na nama je da to očuvamo. Pri ratu u Libiji, Ukrajini i Siriji mi postavljamo pitanje BREXIT-a kao prioritet, a pravi problemi su kriza i nezaposlenost. Predsjednik Juncker je nedavno rekao ''Ili ćemo biti dovoljno hrabri kako bismo našli rješenje, ili će se sve srušiti'', a osobno smatram da moramo biti hrabri i da EU mora ostati ujedinjena te vjerujem da će britanski narod biti razborit i u lipnju ove godine donijeti odluku o ostanku u EU. Nalazimo se u jednoj od najopasnijih faza od nastanka EU jer prolazimo tešku humanitarnu i migrantsku krizu. Vjerujući u funkcionalnost tijela Europske unije s optimizmom gledam na 7. ožujka kada se održava sastanak Europskog vijeća s Turskom. Očekujem rezultate i primjenu već usvojenih odluka- kazala je Šuica.

Predsjednik Vijeća Donald Tusk te predsjednik Komisije Jean Claude Juncker istaknuli su pronalazak novog aranžmana za Veliku Britaniju kojeg su postigli nakon mukotrpne rasprave. 27 zemalja članica se složilo te se pokazalo da Europa može donositi dobre odluke i u kriznim situacijama. Postignut je sporazum s Velikom Britanijom, a britanski premijer Cameron je dobio najbolje uvjete pa je to razlogom da većina članova Europskog parlamenta vjeruje da će se britanski građani na referendumu izjasniti za ostanak u EU. Opstanak Schengena nema cijenu, a migrantska kriza ostaje prioritet koji zahtjeva sveobuhvatno europsko rješenje.

>>Hrvatski zastupnici u raspravi o Srbiji upozorili na otvorena pitanja s Hrvatskom

>>Završila sjednica Predsjedništva HDZ-a. Šuica: Nastavljamo, ali na drugi način

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • balance:

  EU mi liči na Babilonsku kulu.Gospodo izbacište iz ustava tvorevine da je kršćanstvo temelj.Projekt će vam se srušiti kao kula Babilonska.Amen

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  eu je politički projekt, potmopognut korporacijama. nikakav narodni to nije projekt udruživanja i ukidanja granica. narodi su oduvijek živjeli, i posebno voljeli živjeti, u nekim granicama. i za njih su se borili. narodi se nikad nisu borili za ukidanje granica, ... prikaži još!ica, da tu budemo si malo jasniji. a to što su političari u stvaranju unije našli svoj kruh i smisao postojanja, je njihov problem. ne naš. ne bi trebao biti. koga briga ako će 100.000 bruxeleskih činovnika ostati bez posla? pa zaposliti će se tamo gdje će biti potreba za njihovim znanjima, specijalnostima. dok recimo u poljoprivredi, industriji, trgovini, turizmu, znanosti, školstvu, ekonomiji, za njih neće biti posla. ja ne vidim razloga, a ni potrebe braniti eu udruživanje. švicarska nije u uniji. a živi. i napreduje. ne postoji razlog zašto bi netko trebao ući u uniju, kako bi napredovao. mi za eu godišnje dajemo 500 mil eura. a možemo dobiti puno više. možemo. al to nikad nećemo. za 3,5 mlrd kuna godišnje mi možemo pomoći našim proizvođačima, da se dignu. dajmo povlastice bankarima kao švicarci. svašta možemo, al političarima to nije zanimljivo. pa zamislite životopise naših, a i drugih, političara, bez da se tu nađe da su bili u odboru eu regija, da su dali amandman na neki prijedlog u eu parlamentu. strašno bi to bilo! ostalo bi im samo 'član zagrebačke udruge proizvođača cvijeća, član udruge naš hajduk', ili pak osnivač neke perfomans ekipe. a dijele si jako lijepe novce. i izmišljaju neobične propise. krastavac, rajčica, točno propisanog oblika, težine. pa vi se bavite poljoprivredom. lijekovi skupi, zaštita patenata dugotrajna. ajd istražujte bolesti. objaviš par pjesama, i svatko tko će to koristiti, neka plati, i tak 100 godina, kolko traje zaštita. šteta što je kotač izumljen, a da nije patentiran, i zaštićen. baš me zanima kolko bi continental godišnje plaćao tantijema, za svaku gumu dolar recimo.... imaju indijci pravo. ako lijek nije cjenovno prihvatljiv, njegova zaštita u indiji ne vrijedi. pa ga se gleda ko generički, uz plaćanje tantijema kolko država misli da treba. a to je malo, mizerno. kako i treba. u očima političara vidi se strah od raspada unije. i to je dobro. to je dokaz da nije zamišljena dobro, niti pametno građena i vođena. recite, znate li ijedan politički projekt da se održao dulje od 70 godina? jugoslavija, sssr, su vam primjer. ameriku zaboravite, oni su vojnim putem sredili stvar. kao u uvijek. ako su rusi smisao svakog zasjedanja vijeća europe, onda nek razmisle o općenito svrhi postojanja tog vijeća. pa čak i o nazivu. očito bi trebalo biti to vijeće za rusiju. ili rusko vijeće. pa nek onda se bave samo rusijom. i nek žive u rusiji. ili možda misle da žive u rusiji, pa si uzimaju pravo kritizirati stanje tamo. a ne vide estoniju, litvu, latviju, odnos prema manjinama. niti u engleskoj, španjolskoj....

 • Avatar babas
  babas:

  Što je Hrvatskoj donijelo članstvo u EU? Ekonomsku propast,nezaposlenost,strane trgovačke centre i propast domaće proizvodnje,glad,bijedu,kontejnere i izbjeglice,uz to pali smo u dužničko ropstvo. Jedini u Hrvatskoj tko je profitirao ulaskom u EU osim stranaca,su hrvatski korumpirani političari. Jedna Pusićka je ... prikaži još! postala multimiljunašica,hehehe!