Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Državno sudbeno vijeće važno je političko tijelo, tu moraju biti neovisni ljudi'

Mostov Nikola Grmoja reagirao je na prijedlog kluba zastupnika HDZ-a Hrvatskom saboru da se razriješi mostovac Miroslav Šimić s dužnosti člana Državnog sudbenog vijeća te da se umjesto njega članom DSV-a iz reda parlamentarne većine imenuje Željko Lacković
09. srpnja 2017. u 14:17 8 komentara 630 prikaza
Nikola Grmoja
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Klub zastupnika HDZ-a predložio je Hrvatskom saboru razrješenje Mostovog Miroslava Šimića dužnosti člana Državnog sudbenog vijeća te da se umjesto njega članom DSV-a iz reda parlamentarne većine imenuje Željka Lackovića, nezavisnog kandidata koji je saborski zastupnik postao kao zamjena za Milana Bandića. Tom prilikom pojavili su se i netočni napisi da Miroslav Šimić nije prisustvovao niti jednoj sjednici DSV-a. Riječ je o prilično jalovim pokušajima da se opravda činjenica da će o odabiru sudaca, a u konačnici i hrvatskome pravosuđu odlučivati pojedinac kojega je odabrao Milan Bandić, političar koji je postao simbolom korupcije u Hrvatskoj. Državno sudbeno vijeće važno je političko tijelo koje utječe na temelj demokratske države – pravosuđe, i u njemu moraju sudjelovati neovisni ljudi, a ne osobe na koje može utjecati političar s nizom afera za koje tek treba odgovarati", izjavio je Mostov Nikola Grmoja.

andrej plenković Novi CRO Demoskop HDZ-u nije naštetila koalicija sa HNS-om, raste mu rejting

Podsjetimo da su Mostu i HDZ -u trebali mjeseci da se dogovore koga imenovati u Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće, u koja se imenuju po dva člana iz redova zastupnika - po jedan vladajući i jedan oporbeni.

Oporba je svoje odmah predložila, no vladajućeg člana se dugo čekalo jer su i Most i HDZ htjeli imati svoje ljude u ovim tijelima, pa je na koncu, malo prije raspada vlade, dogovoreno da u DSV ide Mostov Miroslav Šimić, a u DOV ide HDZ-ov Dražen Bošnjaković, danas ministar pa je i njega trebalo sada zamijeniti.

Zanimljivo je da je nakon toliko mjeseci pregovora s Mostom sad DSV bez problema dan nekome tko nije član HDZ- a, odnosno Željku Lackoviću koji je u Sabor ušao na listi Milana Bandića i koji čini dio vladajuće većine.

Željko Lacković Zamjena u DSV-u HDZ mostovca Šimića zamjenjuje Lackovićem Arsen Bauk Sabor Odbor za pravosuđe opet bez kandidata za članove DSV-a i DOV-a đuro sessa marin mrčela Političari i suci 'Ne služi na čast državi i vrlo je hrabro tako se poigravati DSV-om'
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Mijat vrdoljak:

    A šta je tu čudno, nije li praksa da jedan bude iz oporbe a jedan iz vladajuće koalicije. Izgleda da mostoci još nisu shvatili da više nisu na vlasti.

  • ------------------------------:

    arogancija vlasti -zadaviti ce te se kradoljubi !!!

  • iva.begovic:

    Bandiću je važno da njegov čovjek uđe u Državno sudbeno vijeće. Ništa čudno. To je vjerojatno i bila trgovina za podršku ovoj "stabilnoj Vladi". Mostovci nemate šanse. Ne ide i ovce i novce. Nastojali ste se časno baviti politikom, a ... prikaži još! dva puta koalirali sa HDZom. To je nemoguća misija. Obzirom da ste dva puta krivo procijenili, glasači više nemaju povjerenja u vaše prosudbe. Šteta.