Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Državni tajnik zakinuo sjajnu savjetnicu

kuhar.jpg
import
26.06.2008.
u 23:29

Zašto su državni službenici i namještenici nezadovoljni i nepovjerljivi prema novom prijedlogu Zakona o plaćama državnih službenika, koji ukida dodatak na minuli rad i ocjenjivanje nadređenih ostavlja kao jedini kriterij za povećanje plaća službenika, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar iznio je na primjeru više stručne savjetnice u Ministarstvu kulture Ljiljane Marić-Krnić.

Najlošija ocjena
Ona je za svoj rad u protekloj godini prvo ocijenjena ocjenom “izvanredan”, nedugo potom ocjenom “odličan”, a potom joj je ocjena bila prepravljena u “dobar”. Sve tri ocjene predlagala je njena neposredna šefica, ali je tek najlošiju ocjenu prihvatio državni tajnik Ministarstva kulture Zoran Šikić te ju je i potpisao. U Sindikatu to drže zloporabom položaja državnog tajnika. Prema prijedlogu Zakona, naime, za ocjenu “izvanredan” službenik bi mogao očekivati promaknuće u plaći za dvije godine, a s ocjenom “dobar” tek za pet godina.

– Kad se u obzir uzme i činjenica da gospodin Zoran Šikić, tada u svojstvu pomoćnika ministra, u prosincu prošle godine gospođu Marić-Krnić pokušao nezakonito premjestiti iz državnog tijela u javnu službu, s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti koji su motivi smanjenja njene ocjene – drži S. Kuhar.

Njegov se sindikat protivi ukidanju dodatka na minuli rad i, kako kažu, nakaradnom ocjenjivanju. Nepovjerenje državnih službenika u sustav ocjenjivanja nije od jučer. Kulminiralo je nedavnim potpisivanjem peticije za očuvanje dodatka od 0,5 posto za godinu staža, tzv. dodatka za minuli rad, napominje Kuhar, a to nepovjerenje opravdano je, kaže, svakom ocjenom učinkovitosti rada službenika kojom se dužnosnici posluže kao instrumentom obračuna.

Primjer zloporaba dužnosničkog položaja u Hrvatskoj na žalost nije rijetkost, ističe, a praksa bilježi i krajnosti kao što je ispravljanje ocjene “naročito uspješan” u “ne zadovoljava”. Dvije ocjene “ne zadovoljava” znače prestanak službe po sili zakona.

Moćni instrument
– Svakome je onda jasno o kakvom je moćnom instrumentu prisile i kakvoj razini zloporabe ovlasti, koju provode dužnosnici, riječ – objašnjava Kuhar i dodaje da se u takvim slučajevima, dakako, službenici žale na ocjenu i takva rješenja često padaju na Odboru za državnu službu, ali državnim dužnosnicima koji su ih donijeli, kaže, nikad se ništa ne događa.

– To im je samo preporuka da ostanu na položaju jer se u njih politika koja ih je i postavila može pouzdati – zaključuje Kuhar. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije