Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Sad

Državni tajnik Vatikana u posjetu Srbiji

Pietro Parolin
Foto: ©FABIO PIGNATA/Milestone Media/PIXSELL
01.07.2018.
u 16:30

Kardinal Pietro Parolini prije blagoslova novoga sjedišta MBK predvodio je misu u novosadskoj Katedrali - crkvi "Ime Marijino"

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u nedjelju je u Novome Sadu blagoslovio i otvorio sjedište Međunarodne biskupske konferencije (MBK) i sjedište Međubiskupijskog sudišta Katoličke Crkve u Srbiji, a dan ranije sastao se sa srbijanskim državnim vrhom kao i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom.

"Time što će Međunarodna biskupska konferencija imati svoje sjedište u Novome Sadu vjerujemo da će Katolička crkva dobiti na profilu u ovoj državi", rekao je tajnik MBK Mirko Štefković i dodao kako će taj objekt biti sjedište uredništva portala Katoličke Crkve u Srbiji koji se pokreće radi veće medijske vidljivosti crkve.

MBK-u pripadaju biskupije u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori.

Kardinal Pietro Parolini prije blagoslova novoga sjedišta MBK predvodio je misu u novosadskoj Katedrali - crkvi "Ime Marijino" gdje mu je upućena molba ovdašnjeg svećenstva i vjernika da Papa posjeti Srbiju.

Pietro Parolin
1/13

"Zahvaljujem vam na zajedništvu i bratskoj ljubavi. Odavde ću sigurno Svetome Ocu ponijeti vaše pozdrave, molitve i poziv da dođe Srbiju“, poručio je u obraćanju vjernicima na misi kardinal Parolin.

Prvoga dana posjeta tajnik Svete stolice razgovarao je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednicom Vlade Anom Brnabić i prvim potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Predstavnici Katoličke Crkve u Srbiji ističu da postoji dobar zakonski okvir koji "regulira život i djelovanje crkava i vjerskih zajednica ali određeni segmenti njegove provedbe u pojedinostima trebaju se doraditi, odnosno pojasniti".

"Recimo tu je pitanje dobivanje frekvencije za Radio Mariju, zatim upravljanje grobljima koje su vlasništvu crkve. Također, otvoreno je pitanje restitucije matičnih knjiga, kao oduzete crkvene imovine“, izjavio je Štefković.

Dodao je kako je to prvi posjet državnog tajnika Svete Stolice, drugog čovjeka Katoličke Crkve, Srbiji te vjeruje da će on uspjeti uvjeriti srbijanske dužnosnike kako djelovanje Katoličke Crkve pridonosi dobrobiti ne samo katolika već cijeloga društva.

Sa sastanka patrijarha SPC i kardinala Parolina priopćeno je da se on zahvalio poglavaru SPC-a na srdačnom susretu tijekom kojeg su razgovarali o mnogobrojnim temama iz života dviju Crkvi.

Zahvalivši kardinalu Parolinu na posjetu, prenesenoj poruci pape Franje, patrijarh je zahvalio i što Vatikan daje prednost dijalogu između Beograda i Prištine u odnosu na jednostrano priznanje neovisnosti Kosova, stoji u priopćenju iz patrijaršije.

 

Komentara 10

BE
Beogradjan
20:36 01.07.2018.

Polagano, ovo je tek uvod pred dolazak Pape... Veliko priznanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi...

Avatar boros
boros
09:14 02.07.2018.

...eee voila "Krvatski narode",sve vam smeta ako nije po vasem. Ama pustite da svatko radi svoj posao...nije sve kako vi vidite. Zato nam i jeste ovako,kako je...pihhh

DI
Direkt
17:42 01.07.2018.

Sad im još idu na noge!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije