Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Država pooštrava kriterije za otvaranje obiteljskih domova i njihov nadzor

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
12.01.2020.
u 20:24

Uskoro u javnu raspravu ide novi Zakon o socijalnoj skrbi koji bi trebao regulirati i domove za starije

Novi Zakon o socijalnoj skrbi u vrlo kratkom vremenu bit će pušten u javnu raspravu i, među ostalim, pooštrit će kriterije potrebne za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova. Temeljem tog zakona, mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti. Uvest će se nadzor tih domova i on će se decentralizirati. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove.

Nadzor obiteljskih domova sada je pravno potpuno nepokriven i kao takav zatamnjeno područje u kojem su moguće zlouporabe i neadekvatna skrb, pa su mnogi stariji ljudi smješteni u krajnje nehumanim uvjetima. Obiteljskim je domovima dana mogućnost da se uključe u mrežu domova za skrb starijih i nemoćnih, odnosno u sustav socijalne skrbi, međutim, vrlo je malo takvih domova to učinilo. Prema nekim podacima – ni dva posto. Većina vlasnika obiteljskih domova – fizičke osobe, vjerske zajednice itd. – radije radi izvan te mreže i sami kreiraju razinu socijalne skrbi u svojim domovima i cijenu tih usluga te ih ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika. U tom slučaju ne podliježu ni kontroli države. Naime, inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obvezna ići u nadzor tih domova osim ako ne dobije kakvu prijavu.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Zgarište i suze na odlasku

>> Dr. Kaleb tuži liječničku komoru

>> Novim će prugama voziti teretni vlakovi dugi 750 metara

>> Milanovićeva ideja republike

Ključne riječi

Komentara 8

SV
SveJeUzalud
04:45 13.01.2020.

....država potiče elektro automobile, stanove, branitelje a ne domove za umirovljenike koji su zaradili ovu zemlju....i stvorili sprdačinu od države....

KO
Kokoiduhovi
05:35 13.01.2020.

Nijedan zakon ni pravilnik nemaju nikakvu važnost ako se ne primjenjuju. Da su se provodile kontrole (nadzor) na stručan način i bez najava i dogovora, rezultati bi postojali. Da izazivaju osjećaj kao karabinjeri u Italiji. Respekt i to ne zbogog sile i bahatosti nego zbog stroge profesionalnosti.

NE
NervozniPoštar
00:26 13.01.2020.

Tooo.. to smo čekali.. Kad se dogodi neka zvizdarija onda se idu pooštravati propisi. Za provedbu i nadzor propisa niko ne haje. Tako se diskrepancija propisanog i stvarnog stanja uvijek povećava. Pooštravanjem se samo izluđuje one koji nastoje poštivati propise. Oni koji ne poštivaju propise ionako ih ne poštuju, a ako su strogi onda još i manje. Takvi u ovoj zemlji najbolje prolaze, to su uspješni gospodarstvenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije