Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHOMIR OREŠKOVIĆ:

Država na cijeni lijekova oštetila farmaceute za 200 milijuna kn

Tihomir Orešković
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
25.12.2014.
u 16:30

"Prije pet godina proizvodili smo oko 2 milijarde tableta, a danas više od pet milijardi"

Treću godinu zaredom Pliva kontinuirano ulaže, a veliku važnost domaćoj kompaniji dala je vlasnica Teva, najveći proizvođač lijekova u svijetu, koja je Plivin istraživački centar svrstala među najvažnije u grupaciji. Plivin predsjednik uprave Tihomir Orešković odnedavno je i financijski direktor za Tevina europska tržišta. Posao, kaže, uspijeva uskladiti, a ima i veliku vjeru u budućnost Plive.

Prilagodba tržištu

Je li opravdano govoriti da je Pliva mogla opstati i bez restrukturiranja?

Restrukturiranje poslovanja ponekad je nužno da bismo se uspješno nosili s promijenjenim zahtjevima tržišta i okoline u kojoj poslujemo. Velika promjena dogodila se 2009. godine. Za usporedbu, tada smo proizvodili oko dvije milijarde tableta, danas proizvodimo više od pet milijardi, a kapaciteti su nam na gotovo devet milijardi, što je blizu 10 posto Tevinih ukupnih kapaciteta. Ne treba se bojati promjena, one su sastavni dio i poslovanja i života. Ponekad se čini kako su upravo oni koji su imali hrabrosti mijenjati se na vrijeme uspjeli, one koji čekaju predugo pregazi konkurencija, tj. novi igrači koji brzo prepoznaju potrebe.

Kolika je vrijednost ulaganja?

Vrijednost posljednjeg investicijskog ciklusa u proizvodne kapacitete prelazi iznos od 200 milijuna dolara i tek ćemo po završetku moći točnije govoriti o ukupnom iznosu s obzirom na to da su tijekom procesa odobrena dodatna ulaganja. Ulagali smo kontinuirano i u istraživanje i u razvoj, u koji se ulaže na razini Teva grupe oko sedam posto prihoda. Samo u 2014. u ovaj segment poslovanja uloženo je više od 250 milijuna kuna i zaposleno 30 novih stručnjaka, a u posljednje tri godine u istraživanje smo uložili 800 milijuna kuna i zaposlili 70 novih kolega. Broj zaposlenih u Plivi povećao se za više od 200.

Ako se opterećenje prebacuje isključivo na privatni sektor, smanjuju se izvori financiranja i za državu

Kako tumačite činjenicu da je Teva uzela Hrvatsku za središte financijske aktivnosti te istraživanje i razvoj?

Nijedna investicija nije poklonjena i naši su se kolege morali dokazivati u izrazito zahtjevnoj utakmici. Prilikom odluke o ulaganjima na razini Teve strogo se vodi računa o kriterijima, ponajprije se radi o kvaliteti, ali naravno da važnu ulogu ima i brzina povrata uloženog koju određena lokacija može ostvariti. Centar financijskih aktivnosti Zagreb pruža podršku Tevinu financijskom poslovanju u nizu europskih zemalja. Uspješno napravljen posao kvalificirao nas je i za otvaranje novog centra za upravljanje pojedinim procesima u području ljudskih potencijala koji se planira za sljedeću godinu. Naš je istraživački centar klasificiran kao ključna globalna lokacija pa ima značajnu odgovornost za cjelokupan razvoj proizvoda.

Na čemu radi istraživački centar?

Radeći na razvoju za globalna tržišta odgovoran je za čitav niz farmaceutskih formulacija i tehnologija za primjenu lijekova. Aktivnostima su obuhvaćene aktivne farmaceutske supstancije te generički i inovativni lijekovi, primjerice oni koji su rezultat inovacija koje nude poboljšavanje svojstava postojećih molekula. Pliva u Hrvatskoj jedini je potpuno vertikalno integrirani centar, koji istražuje i razvija proizvode počevši od aktivnih farmaceutskih supstancija do finalnih oblika lijekova, čime se postiže veća djelotvornost, unakrsno obogaćivanje spoznaja i tehnika i cjelokupno upravljanje kvalitetom.

Ipak, Plivino dostignuće uvijek se veže za azitromicin i nade da će se opet naći takvo otkriće. Koliko je to realno?

Danas istraživači rade na novim spojevima molekula namijenjenih liječenju brojnih bolesti poput primjerice shizofrenije i HIV-a. Ne treba zaboravit da je Teva među liderima i u segmentu inovativnih lijekova te naš bogati portfelj proizvoda obuhvaća vodeće inovativne proizvode kao što su Copaxone za liječenje multiple skleroze i Azilect za liječenje Parkinsonove bolesti. Azitromicin je po mnogočemu jedinstven proizvod, ali od tada je prošlo 30 godina i danas smo usmjereni na druge izazove, drukčije tehnologije i pronalaženje adekvatnih terapija za brojne potrebe bolesnika za koje još ne postoje kvalitetna rješenja.

Nužne korekcije

Osjećate li teret neplaćanja? Koje je rješenje?

Hrvatska na žalost ima jedan od najduljih rokova plaćanja na razini EU, a ujedno bilježi i jedan od najbržih padova cijena lijekova. Mislim da je jasno da je ovakav model poslovanja u dugom roku teško održiv te su nužne korektivne akcije. Opterećenje i uštede cijelo se vrijeme prebacuju najvećim dijelom upravo na domaće proizvođače koji su u deset mjeseci ove godine podnijeli više od 200 milijuna kuna uštede, što predstavlja više od 60 posto ukupnih ušteda na lijekovima. Podržavamo izlazak HZZO-a iz riznice ako to pridonese hitnom rješavanju nagomilanih financijskih problema. Dugoročno nije nikome u interesu da se opterećenje prebacuje isključivo na privatni sektor jer se time smanjuju izvori financiranja za državu. Bilo bi šteta da se radi kratkoročnih efekata napravi dugoročna šteta.

Odnedavno ste i na poziciji financijskog direktora Teve za Europu. Kako uspijevate uskladiti aktivnosti?

Regija Teva Europa broji 36 zemalja u kojima posluje 15.000 zaposlenika i donosi godišnje prihode od 5,5 milijardi dolara. Da bih vam približio veličinu Teve u Europi, mislim da je zgodno napomenuti da se u prosjeku svake minute u danu 2500 pakiranja Tevinih lijekova proda u ovoj regiji. Posebno je izazovno voditi financije cijele regije i biti na tako zahtjevnoj poziciji kao što je mjesto predsjednika uprave Plive, no uvijek sam čvrsto vjerovao u timski rad i moram istaknuti da uspješno usklađivanje obveza na obje pozicije ne bi bilo moguće bez sjajnih timova koje imam u Hrvatskoj, ali i u EU.

Komentara 9

BK
boris.knezevic1
11:03 26.12.2014.

Farmaceuti su krivi za sve bolesti!

NV
novo vriijeme
22:17 25.12.2014.

I šta Hrvatska ima od TEVE u Hrvatskoj i ovog Oreškovića osim 200 zaposlenih. I malo dulji rok za plaćanje lijekova ali zato dajemo poticaje. Ova država nije normalna, daje državne poticaje prebogatim farm,aceutskim tvrtkama posebno onoj kojoj smo poklonilii Plivu a ona je prodala TEVI zajedno . Ostalo 200 straučnjaka a 2000 ljudi na biro. Toliko o našim uspješnim dokapitalizacijama i privatizacijama.

DU
Deleted user
21:03 25.12.2014.

Tko ono reče prije nekog vremena na televiziji da je naš HZZO ugovorio pet puta veću cijenu nekih kapi za oći nego što ju proizvođač prodaje u Bosni. I onda ovaj bezobraznik kaže da im se nešto duguje. Da su na gubitku imali bi rokove plaćanja od 30 ili 60 dana a ne dvije godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije