Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država mirovincima oduzima 100 milijuna kuna

Dva društva za upravljanje mirovinskim fondovima drže 70 posto tržišta
19. prosinca 2018. u 06:48 41 komentara 18401 prikaza
Marko Pavić
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Izmjenama naknada u mirovinskom sustavu država će mirovince ostaviti bez 100 milijuna kuna. S jedne je strane država u novom propisu zakinula industriju smanjujući im naknade za upravljanje te ulazne naknade po članovima, a potom je povećala troškove povećavajući iznos koji moraju proslijediti regulatorima Hanfi i Regosu. Dodatno će pravilom o raspodjeli naknada među fondovima zakinuti dva najveća mirovinska društva AZ i Raiffeisen fond.

penzioneri mijenjaju se uvjeti Umjesto 50 godina, pravo na povlačenje mirovine iz trećeg stupa povećat će se na 55!

Uravnilovka naknade

Prema izvješću o poslovanju tih društava u 2017. imali su oko 420 milijuna kuna prihoda, a glavnina tih prihoda došla je od naknade za upravljanje. Ta je naknada iznosila 0,39 posto imovine fondova i bila je najniža u Europi. Novim pravilima smanjuje se dodatno u 2020. godini na 0,3 posto. Tada će mirovinska štednja narasti na oko 110 milijardi kuna pa će društva umjesto 429 milijuna kuna naknade naplatiti tek 330 milijuna kuna.

Od ove godine smanjuje im se i takozvana ulazna naknada s 0,8 posto na 0,5 posto, ali kako ona ukupno iznosi oko 48 milijuna kuna to je manji gubitak prihoda od oko 15 milijuna kuna. S druge strane rastu naknade državnim institucijama, Hanfi i Regosu. Regos će umjesto 2,5 kune po članu dobivati tri kune mjesečno, odnosno umjesto 30 kuna čak 36 kuna. Kako trenutačno 1,9 milijuna članova štedi u mirovinskim fondovima, Regos će dobiti čak 11,4 milijuna kuna više. Lani je ostvario prihode od 54 milijuna kuna, a iduće godine, što zbog rasta broja štediša što zbog naknade, dobit će iz fondova čak 68,5 milijuna kuna. Hanfi naknada raste za šest posto što iznosi nekoliko milijuna kuna.

Ministar Pavić Rasprava u Saboru Pavić: Zemlje koje su ukinule drugi mirovinski stup danas gledaju sa zavisti na Hrvatsku

Međutim ove godine na snagu stupa i novo pravilo o raspoređivanju naknade za upravljanje koje je industriju začudilo. Naime, društva koja prelaze tržišni udjel od 20 posto moraju dijeliti svoje naknade. Taj je prag nelogičan budući da na tržištu postoje samo četiri društva za upravljanje, a nelogična je i logika po kojoj jedan fond koji ima veći broj štediša i zaradu mora dijeliti svoj novac štedišama drugih društava. Državna uravnilovka nalaže da naknadu za upravljanje naplaćuju do imovine koja čini 20 posto ukupne imovine, a potom čak 55 posto naknade na ostatak imovine uplaćuju Regosu koji je potom dijeli na sva društva. Dva društva prelaze zakonski postavljen prag, a to su AZ i Raiffeissen.

Prvi, koji vode Alianz osiguranje i Zagrebačka banka, ima u tri potportfelja 37,6 milijardi kuna i time drži 38,5 posto tržišta. Oni će novim pravilima po grubim izračunima izgubiti više od 36 milijuna kuna na godišnjoj razini. Raiffeisen u tri fonda drži imovinu od 30,33 milijarde kuna i time kontrolira 31,1 posto ukupne imovine. Oni će po grubim izračunima izgubiti oko 31 milijun kuna na ime naknade.

Kristijan  Bauk Obvezni fondovi Ukupna mirovinska štednja 103 milijarde kuna

Ukupna mirovinska štednja na kraju listopada iznosila je 97,5 milijardi kuna. AZ bi po tom novom pravilu mogao naplatiti naknadu samo na 19,5 milijardi kuna, a na ostalih 18 milijardi kuna imovine ima pravo naplatiti samo 45 posto pripadajuće naknade. Čak 38 milijuna kuna naknade mora proslijediti u Regos, koji će mu pak vratiti dio novca, a dio podijeliti ostalim fondovima. Od tog principa profitirat će PBZ Croatia Osiguranje i Erste Plavi, ali i u tim društvima drže da je dijeljenje naknade nepravedno prema članovima, a to su svi građani koji rade. Zašto je država odlučila ovako intervenirati, ostaje nelogično jer građani mogu i trebaju birati fondove sukladno njihovoj uspješnosti.

Marko Pavić LJUBICA GATARIĆ Važne zakone poput Mirovinskih treba donijeti barem šest mjeseci ranije

Bolji od Norvežana

Inače, mirovinska društva zaradila su od osnutka oko 30 milijardi kuna svojim štedišama. Samo u 2017. godini, kako pokazuje izvještaj Hrvatskom Saboru, zaradila su 2,7 milijardi kuna. Imaju prosječne prinose od 3,2 posto po čemu smo peti među 24 zemlje koje imaju sličan sustav, a prinosi u posljednjih deset godina veći su nego oni ostvareni u Norveškoj. Na plaće svojim zaposlenicima ova četiri društva isplatila su 44 milijuna kuna, a tijekom 2017. godine zaradili su vlasnicima gotovo 207 milijuna kuna.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • igorl:

    Da ispravim naslov, zapravo je trebao biti: "Mirovinci zaradjuju 600M kn naknada. Drzava im smanjuje to za 100M kuna naknada i daje umirovljenicima." Kome je u interesu ovakav naslov - nemam pojma.

  • igorl:

    Ok, iako je ovaj clanak napisan negativno - zapravo to nije. Smanjivanje naknada ide na ruku onih koji uplacuju u mirovinski fond. Dakle - narod ovima profitira. Kuzite?

  • igorl:

    Citam komentare i shvacam da zapravo ljudi ne shvacaju sto su fondovi i kako funkcionira 2. mirovinski stup. Nije ni cudno sto tako financijski nepismen narod ne moze odabrati politicku opciju koja ce im pomoci. Ponoviti cu - smanjenje naknada ... prikaži još! za upravljanje mirovinskim fondovima je za ljude pozitivno!!!