Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ukupna mirovinska štednja 103 milijarde kuna

Sustav dobrovoljne mirovinske štednje, unatoč izdašnim državnim subvencijama, i dalje koristi tek 290 tisuća građana
05. prosinca 2018. u 06:30 2 komentara 330 prikaza
Kristijan Bauk
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvati u mirovinskoj štednji imaju gotovo 103 milijarde kuna. Tolika je naime imovina obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova iskazana posljednjeg dana listopada. Naravno glavnina tog iznosa evidentirana je kao imovina obveznih mirovinskih fondova u kojem je u listopadu ležalo 97,5 milijardi kuna. Ti je gotovo sedam milijardi kuna veća imovina od one u listopadu 2017. godine.

Marko Pavić Nadzor mirovinskih društava Odustat će ulagači! Prof. Potočnjak: Tako je bilo u socijalizmu

Pritom su mirovinski fondovi zaradili više od 30 milijardi kuna svojim ulaganjima, a ostatak imovine prikupio se od priljeva doprinosa. U obveznom je mirovinskom sustavu zabilježen rekordan broj štediša. Naime brojka je premašila 1,9 milijuna ljudi, a za 91 tisuću je veća nego prošle godine u istom mjesecu. Obvezni mirovinski fondovi, zahvaljujući neaktivnosti štediša, većinu svoje imovine drže u potportfelju B kojem zakon nalaže da više od 50 posto imovine ulaže u obveznice te većinu plasmana ima u kunama.

To ograničava plasmane pa je očekivano od 92 milijarde kuna koje se nalaze u tim fondovima, gotovo 63 milijarde kuna uloženo u hrvatske obveznice. Problem tog ulaganja je pad prinosa. Naime, država se zbog okolnosti na tržištu zadužuje jeftinije, što u nepovoljan položaj stavlja buduće umirovljenike koji u tom trenutku na ulaganju u njezin dug zarađuju manje. U dionice hrvatskih tvrtki uloženo je oko 10 milijardi kuna i taj se iznos već dulje vrijeme ne mijenja. U stranim dionicama i investicijskim je fondovima gotovo jednak iznos plasmana.

Dojilje i bebe Majkama veće mirovine Roditeljski staž – po djetetu 2,04 posto više mirovine, uključeni i očevi

Nedavno smo mogli vidjeti da su na ulaganjima u Sloveniju neki fondovi ostvarili visoke prinose, a ulaskom u eurozonu očekuje se da će se izloženost ulaganjima u dionice stranih tvrtki povećati. Sustav dobrovoljne mirovinske štednje, unatoč izdašnim državnim subvencijama, i dalje koristi tek 290 tisuća građana. Oni imaju pet milijardi kuna ušteđevine. Taj je novac, podsjetimo, oplođen državnim subvencijama od 15 posto.

>> Pogledajte koje stvari trebate znati o mirovinskoj reformi


 
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Gen_Kameni
  Gen_Kameni:

  Eno nama naš "EUNUH" objašnjava kako se prave i odgajaju djeca! Postignu cilj u životu tek kada shvate da "Nije u šoldima sve"! Dati otkaze preko 1500 ljudi HRVATA pod izlikom REORGANIZACIJE, pobjeći na pričuvni položaj u Fond i praviti ... prikaži još! se kako se ništa ne događa... E Kiki klaun. Ipak si sam i bez potomstva, pa jel to prokletstvo ili blagoslov!? Ti si SVOJIM Hrvatsima podjelio otkaze da bi vas 4 dobili bonuse i sada sa tim novcima još plaćaš reklamu kako bi navukli što više glupih Hrvata da ulažu u fondove.... Žalosno a i ISTINA boli i smeta

 • Avatar zagor74
  zagor74:

  Znači u 16 godina djelovanja, uvećali su osnovicu cca. 42%, što je prosječna godišnja stopa od cca. 2%. Da li je to uspješno???? Ili smo samo pretočili iz šupljeg u prazno i proračunu osigurali jeftino zaduživanje? Ajmo više slobode fondovima, ... prikaži još! jer cilj mora biti rast veći od inflacije i rasta GDP-a skupa! A ne da sve opet imaju veću mirovinu samo iz prvog stupa! Gdje je mirovinska reforma? Gdje su ostale reforme? Država nije uspješna i to se mora promijeniti.