Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država godišnje zdravstvu ostane dužna 1,5 milijardi kn

Zakonski, 32% duhanskih trošarina pripada zdravstvu. Trošarinama se lani skupilo 4,5 milijardi, a zdravstvu platilo 700 milijuna kuna
24. rujna 2017. u 09:23 12 komentara 704 prikaza
zdravstvo
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Uz namjenske doprinose za zdravstvo koje uplaćuju poslodavci za zaposlene, država se zakonom obvezala redovno plaćati dodatni novac da bi zdravstvo, koje koriste i djeca, nezaposleni, branitelji i druge kategorije, moglo funkcionirati. No država godinama nije u stanju ispoštovati tu obvezu u cijelosti pa zdravstvo ostane zakinuto za 1,5 milijardi kuna svake godine.

Davor Huić, Udruga Lipa Protiv poreza Lipa opet pokrenula peticiju: 'Ne damo im novih tri milijarde kuna!'

Varga i Lalovac

Iz proračuna je tako 2016. na račun HZZO-a trebalo biti plaćeno 4.176,715.959 kuna, no uplaćeno je samo 2.588,950.88, odnosno 1,6 milijardi manje, kazuju podaci Udruge poslodavaca u zdravstvu. Prvotno je planirano 2,4 milijarde, koliko je i uplaćeno godinu prije, premda su ukupne obveze iznosile 3.863,269.195 kuna.

Dok je HZZO bio samo jedna od proračunskih stavki, to je prolazilo, no otkad je 2015. izašao iz riznice, nerazmjer između obaveza i stvarnih uplata postao je uočljiviji. Država je povremenim sanacijama zdravstvu nadoknađivala dugovanja, što se redovito kvalificiralo kao spašavanje neracionalnog gubitaša. Dug unutar državne administracije nitko ne fakturira, no ministri zdravstva i financija uvijek su po tom pitanju imali oprečna stajališta. U Ministarstvu financija i sada tvrde da plaćaju onoliko koliko i trebaju plaćati, 2,4 milijarde kuna dodatnog novca.

 | Autor :

– Nije točno da trebaju plaćati 2,4 milijarde, već 4,1 milijardu – kaže dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, koji je kao državni tajnik za zdravstvo 2009. godine radio upravo na Zakonu o zdravstvenom osiguranju koji i danas (čl. 72. i 82.) propisuje kategorije i stavke koje su obveza države.

– Predvidjeli smo izlazak HZZO-a iz riznice, ali Šuker se pobunio pa je Sanader molio Milinovića da to odgodimo jer smo ušli u recesiju. Nismo realizirali izlazak, ali je ostao u zakonu. Varga je 2014. to iskoristio i tada se Lalovac bunio jer ostaje bez 20 milijardi kuna pa su njih dvojica postigla dogovor da iz proračuna te godine na ime svih obaveza HZZO-u budu plaćene 2,4 milijarde, a ne 4. To nije bio izračun, to je bio ustupak, a kasnije se taj iznos samo inercijom prenosio – priča Jurković.

k Novi porezni udar Cigarete i impulsi i 15% skuplji

Duhanske trošarine

Zakon već godinama predviđa da trećina trošarina na duhanske proizvode pripada zdravstvu, a zdravstvo taj novac nikad u cijelosti ne vidi, kaže i Siniša Varga. Jurković napominje da su ove godine iz proračuna HZZO-u uplatili oko 700 milijuna kuna. Lani je od duhanskih trošarina prikupljeno 4,475 milijardi kuna, što znači da je država za zdravstvo od toga trebala dati dvostruko više novca no što je dala.

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Kujundžić: 'Povećat ćemo porez na alkohol, cigarete, telefoniranje, kocku...' Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ: 'Za sada nije predviđen zeleni porez, ali moramo početi voditi računa o tome' Trpimir Goluža Trpimir Goluža: Odluka Ustavnog suda je pljuska svim ministrima zdravstva od 2011. do danas!
Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar duka4
  duka4:

  zato će nama dignut ratu. umjesto da je smanje a država plati šta treba

 • marijaqwer:

  Ukupan dug u zdravstvu je posljedica ne plaćanja države. Sav taj novac je utrošen na uhljebe. A sada traže da to plati narod. Vjerodostojno!!???

 • bljak007:

  Ukinuti plaćanje svih političkih stranaka i zdravstvo staje na svoje noge.