Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Drugo zaključavanje eurozone ekonomski nije bolno kao prvo

Hrvatska je industrija s ovogodišnjim smanjenjem od oko jedan posto ublažila težinu ukupnog pada gospodarstva
25. studenoga 2020. u 17:03 1 komentara 601 prikaza
FILE PHOTO: VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Za razliku od usluga, koje su zbog zatvaranja ponovno dramatično smanjene, drugi lockdown donio je znatno manje štete prerađivačkom sektoru, sugerira ovaj tjedan objavljen PMI indeks za mjesec studeni. Tim se istraživanjem testira stanje na terenu anketiranjem menadžera nabave vodećih privatnih kompanija. Brojka više od 50 sugerira da se gospodarstvo razvija, a manja od 50 da pada. PMI za prerađivački sektor europodručja za studeni je zabilježio najnižu tromjesečnu razinu od 53,6 bodova, spustivši se s listopadskih 54,8, no to je smanjenje bilo blaže od očekivanja.

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ Hrvatska birokracija: Carina mu zaplijenila Ferrari i prodala, a sad mu mora vratiti 506.000 kuna

PMI pokazatelj sektora usluga za isti mjesec spustio se na najnižu šestomjesečnu razinu od 41,3 boda (očekivano 42,5). Analitičari RBA ističu da je njemački uslužni sektor drugi mjesec zaredom pao na 46,2 s 49,5 bodova u listopadu, spustivši se ispod granice od 50 koja dijeli područje kontrakcije i ekspanzije. Međutim, prerađivački sektor u Njemačkoj zabilježio je 57,9 bodova, nadmašivši očekivanja od 56,5. U SAD-u je pak pokazatelj prerađivačkog sektora za studeni porastao na 56,7 bodova u odnosu na 53,4 u listopadu, pokazujući da se gospodarska aktivnost u prerađivačkom sektoru nastavlja snažnijim tempom.

Bolje u studenom

Financial Times je uvjeren da drugo zaključavanje eurozone neće biti – u ekonomskom smislu – ni izbliza bolno kao proljetno jer se industrija relativno brzo i izvanredno prilagodila pandemiji. Toliko da bi i političari mogli ponešto naučiti iz ponašanja i reakcije proizvodnog sektora. Vodeći proizvođač automobila Volkswagena vjeruje da bi godinu mogli završiti u plusu jer im se najviše oporavila narudžba luksuznih marki.

ZANIMLJIVA TEORIJA Britanski arheolog zgranuo svijet: Tvrdi da je pronašao ostatke kuće u kojoj je Isus Krist proveo djetinjstvo

Podaci o zračnom prijevozu pokazuju da je, za razliku od broja putnika, trgovinski teret postigao impresivan oporavak. Clemens Feust, šef njemačkog IFO instituta, ističe da je proizvodnja ostala jedina svijetla točka u mjesecu studenom. Prerađivački je sektor u Njemačkoj poboljšao poslovnu klimu, a tvrtke su svoju trenutnu situaciju ocijenile znatno boljom jer su i dalje imali rast narudžbi, istina sporiji nego prošli mjesec. Dolazne su narudžbe rasle, iako sporije nego prošli mjesec. Međutim, Feust naglašava da i njemački industrijalci danas s manje optimizma gledaju na naredne mjesece nego što su gledali prije jeseni.

Hrvatska je industrija s ovogodišnjim smanjenjem koje se kreće nešto jače od jedan posto ublažila težinu ukupnog pada gospodarstva. U petak će Državni zavod za statistiku objaviti prvu procjenu BDP-a za treće ovogodišnje tromjesečje, a ekonomski analitičari očekuju da bi pad hrvatskog gospodarstva mogao biti među većima u Europskoj uniji – oko deset posto – bez obzira na to što je turistička sezona bila uspješnija od očekivanja.

UGLEDNI PODUZETNIK Nakon kratke i teške bolesti preminuo Pero Gudelj, jedan od najbogatijih Hrvata u BiH

U plusu samo građevina

Gleda li se treći kvartal, inače zbog turizma tradicionalno najbolji u godini, promet u trgovini na malo u tom je razdoblju na godišnjoj razini smanjen 7,6 posto, najvećim dijelom zbog znatno niže turističke potrošnje. U trećem je tromjesečju ostvareno 54 posto manje turista te 46 posto manje noćenja u odnosu na 2019. U tom razdoblju, industrijska proizvodnja smanjena je 1,3 posto, vrijednost robnog izvoza bila je niža oko pet posto manja, a uvoz je pao deset posto. Jedino je građevinski sektor u plusu oko tri posto.

 

>> VIDEO Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože. Vrijedit će do Božića

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Vlaskoulicanec:

    Jel si to izgatala iz karata?????? Ajde malo pitaj po Austriji ili Njemačkoj trgovce, gastronome, hotelijere,... Copy Paste "novinarstvo" u službi politike...