Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatileaks

Drugi proces u Vatikanu počinje 5. studenoga

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
23.10.2012.
u 13:29

Paolo Gabriele za krađu dokumenata kažnjen je s tri godine zatvora, ali nakon što su u obzir uzete olakotne okolnosti kao što je izjava na sudu da je svjestan kako je iznevjerio povjerenje Svetog Oca, kažnjen je s godinom i pol zatvora.

Drugi proces vezan za aferu curenja informacija iz Vatikana, nazvanu Vatileaks, onaj protiv informatičara u državnom tajništvu Claudija Sciarpellettija, počet će 5. studenoga, obznanio je u utorak ured za tisak Svete Stolice. Istodobno je objavljeno 14 stranica presude bivšem papinu sobaru Paolu Gabrielu osuđenom na godinu i šest mjeseci zatvora. 

– Benedikt XVI. zasigurno će pomilovati Gabrielea, ali nitko ne zna kada će se to dogoditi – izjavio šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi koji je danas predstavio pisanu presudu vatikanskog suda. Gabriele je još u kućnom pritvoru i, ako bude zatvoren, to će biti u Vatikanu, a ne u Italiji kako se pretpostavljalo, jer tako što nije predviđeno ni talijansko-vatikanskim ugovorima. Lombardi je objasnio i da će Gabriele biti zatvoren nakon što isteknu svi rokovi za žalbu na prvostupanjsku presudu koja bi tada postala pravomoćna. Vatikan do sada nije zatražio od Italije da u svojim zatvorima "ugosti" bivšeg papina sobara. Otac Lombardi kazao je da ni drugostupanjski vatikanski tužitelj profesor Giovanni Giacobbe nije najavio mogućnost pokretanja drugostupanjskog procesa. U tom slučaju presuda prvostupanjskog suda postaje pravomoćnom. 

Iz obrazloženja presude, koje su potpisali predsjednik tročlanog sudskog vijeća Giuseppe dalla Torre te suci Paolo Papanti-Pelletier i Venerando Marano, proizlaze neke kontradikcije u izjavama Paola Gabrielea, posebno glede broja ukradenih dokumenata iz papinih prostorija.

– Optuženikove su izjave kontradiktorne jer kaže da je napravio samo dvije kopije svakog dokumenta te da je jednu dao novinaru Gianluigiju Nuzziju, a drugu svome svećeniku koji ga je ispovijedao, no u njegovu stanu nađena je i treća kopija – piše u presudi. Zatim je Gabriele izjavljivao da je dokumente kopirao za vrijeme radnog vremena u svome uredu, a onda je izjavio kako nije imao zadano radno vrijeme. Gabriele je najprije zanijekao da je radio fotokopije kada u sobi nije bio barem jedan od dvojice papinih osobnih tajnika, a onda je na ročištu kazao da je fotokopirao i kada je bio sam u prostoriji. Osobni papin tajnik mons. Georg Ganswein je svjedočio je da je iz Nuzzijeve knjige otkrio da tri objavljena dokumenta nisu kolala ostalim dikasterima Svete Stolice, što znači da nisu negdje drugdje mogli biti fotokopirani, već samo u papinim odajama. Dakle, kopirao ih je i Nuzziju dao papin sobar. 

U vrijeme istrage Gabrijele je 6. lipnja 2012. kazao da se s Nuzzijem prvi put susreo u listopadu ili studenome 2011., a taj je sastanak bio kratak jer se pribojavao da bi ga netko mogao prepoznati. Nije htio telefonski kontaktirati s novinarom pa ga je Nuzzi pozvao u svoj stan. Na koncu se u presudi kaže da je Gabriele za krađu dokumenata kažnjen s tri godine zatvora, ali nakon što su mu uzete u obzir olakotne okolnosti kao što je izjava na sudu da je svjestan kako je iznevjerio povjerenje Svetog Oca te s obzirom na to nije nikada bio kažnjavan, kažnjen je s godinom i pol zatvora. A i suđenje Claudiju Sciarpellettiju optuženom za suradnju u aferi Vatileaks, protiv kojeg je proces izdvojen iz procesa protiv Gabrielea, počinje 5. studenoga u 9 sati.

>>Sobar dobio 18 mjeseci kućnog pritvora, ali papa će ga pomilovati

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar BABAMACA
BABAMACA
14:17 23.10.2012.

svaka cast Crkvi kao ustanovi idem u crkvu da bi se pomolia bogu,ali odkad su nam se ovi poceli misat u politiku ima svega vraga

A2
Alien 222
17:01 23.10.2012.

I ja idem u Crkvu al' Subotom, jer su nas vjekovima zavlacili da je nedjelja 7 i sveti dan, a u Bibliji pise da je Subota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije