Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Drenažom jezera HE Perućac nađeni ostaci stotinjak osoba

Nakon redovite drenaže akumulacijskog jezera koja se svaka tri desetljeća radi zbog održavanja, srbijanske vlasti odgodile su ponovno punjenje jezera da bi izvukli što više ostataka.
26. listopada 2010. u 17:43 14 komentara 91 prikaza
ICMP
Foto: Reuters

Šefovi bosanske i srpske Komisije za nestale osobe izjavili su da je na bosanskoj obali jezera Perućac nađeno 372 komada ljudskih kostiju, a na srpskoj strani 79. Brojenjem desnih bedrenih kosti utvrđeno je da je riječ o najmanje 97 osoba nestalih u ratovima devedesetih.

Pored ostataka iz prethodnog desetljeća, nađeni su grobovi iz Prvoga svjetskog rata, s austrougarskim časnicima pokopanima u odori te vojnicima Wehrmachta iz Drugoga svjetskog rata, čije je grobove nakon izgradnje hidroelektrane prekrila voda. Od novijih ostataka većina s bosanske strane najvjerojatnije pripada Bošnjacima poklanima u Višegradu na početku rata u Bosni, 1992., ali najmanje 11 kostura sa srpske strane obale pripada Albancima ubijenim u kosovskom ratu 1998.-1999.

- Pretpostavljamo da će najmanje trećina nestalih biti pronađena na ovaj način, ali slabe su šanse da će ostali koji su završili u Drini ikad biti nađeni – rekao je šef bosanske Komisije za nestale osobe Amor Mašović, dok je njegov srbijanski kolega Veljko Odalović rekao:

- Uvjeren sam da je razrješenje sudbine nestalih osoba jedna od najbitnijih stvari, da je to ključ za pomirenje u regiji.

Adam Boys, zamjenik šefa ICMP (međunarodne komisije za nestale osobe) koja obavlja DNK analizu zbog identifikacije ostataka, napomenuo je da suradnja te dvije komisije dokazuje da su te institucije postigle neophodan stupanj zrelosti.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • -obrisani-:

    Uglavnom nijedan Srbin

  • -obrisani-:

    Židovi = potomci robova i haremskih kurvi. Ne postoji narod koji kroz povijest nije porobio tu primitivnu stoku, i koji se nije izredao na njihovim ženama. Od Egipta, Asirije, Babilona i Rima, svi pamte kvalitetu židovskih kurvi koje su bez ... prikaži još!ez ikakvog srama širile noge pred svim drevnim osvajačima. Njihovi židovski muževi mogli su samo slušati njihove krikove seksualne boli ali i zadovoljstva koji su dopirali do kamenoloma ili polja u kojima su robovali navedenim gospodarima. Zbog ove otužne povijesne činjenice kod židova postoji pravilo da se židov postaje po majci a ne po ocu, jer malo koji židov je kroz povijest bio otac svog djeteta. O tome svjedoči i sam 2. svjetski rat i masovno kurvanje židovki, jer iz pouzdanih obiteljskih izvora sam čuo kako židovke uopće nije trebalo prisiljavati čak ni nagovarati na snošaj, već su same širile noge poput najgorih seoskih kurvetina, za samo koricu kruha ili gutljaj vode. Navodno je svaka židovka znala po noći \"obraditi\" po četvoricu ili petoricu, a sutradan bi se sa mužem i djecom ponašala kao prava uzorna židovska majka. I onda se židovi čude što im se smije cijeli civilizirani svijet?

  • bpza:

    700 000 ili sedam milijuna?