Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dražen Slavica ponovno na sudu zbog smrti vatrogasaca na Kornatima

dražen slavica
PIXSELL
25.01.2010.
u 11:19

Vrhovni sud RH ukinuo je odluku šibenskog Županijskog suda u kojoj je obustavljen kazneni postupak protiv Dražena Slavice, kojega se teretilo za propuste u gašenju požara na Kornatima.

ŠIBENIK - Draženu Slavici (42), bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, ipak će se suditi za kornatsku tragediju, u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca Šibenika, Vodica i Tisnog.

Naime, Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu ŽDO Šibenik i vratio slučaj na ponovni postupak. Podsjetimo, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku u lipnju prošle godine obustavilo je kazneni postupak protiv Dražena Slavice zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, odnosno počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u kornatskoj tragediji.

Slijedi sazivanje glavne rasprave

- Vrhovni sud preinačio je rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku kojim je bio prihvaćen prigovor okrivljenog Dražena Slavice podnesen protiv optužnice Županijskog državnog odvjetništva. Vrhovni sud naložio je da se postupak nastavi, a to znači da slijedi sazivanje glavne rasprave - rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Optužnica tereti Dražena Slavicu da je kao zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i JVP Šibenik zapovijedio da se organizira skupina gasitelja za gašenje požara na otoku Kornatu, i to iz redova JVP Šibenik i DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća. Tereti ga se da je izdao zapovijed nakon što je dobio obavijest da je u NP Kornati na otoku Kornat izbio požar koji se uslijed jakog južnog vjetra širi duž cijelog otoka.

Da je nakon dolaska gasitelja na zborno mjesto, protivno odredbama više zakona (među kojima i Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu) te protivno mnogim pravilnicima o zapošljavanju maloljetnika i poslovima s posebnim uvjetima, kao i zbog nepoštivanja rokova za ponovnu provjeru sposobnosti radnika, zapovijedio da se svi ukrcaju u helikopter.

Lažno prikazao stanje na požarištu

Odlučio je to unatoč tomu što je vidio okupljene gasitelje i znao kakva je njihova osposobljenost. Tereti ga se i da je unatoč tome što je u dva navrata bio obaviješten o požaru i okolnostima na otoku Kornatu, naložio da se kanader s toga požarišta preusmjeri na drugo te da protivno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora nije poslao dodatne snage u pomoć vatrogascima na Kornatu, znajući da time dovodi u opasnost njihove živote.

U optužnici se navodi da Slavica, ni nakon dojave o opkoljenim gasiteljima u vatri, nije sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju o tome izvijestio nadležni Centar 112 u Šibeniku.

Također ga se tereti da je lažno prikazao stanje na požarištu, uslijed čega posade dvaju helikoptera upućenih na Kornat nisu raspolagale točnom informacijom, pa nisu mogli na odgovarajući način pomoći ozlijeđenim vatrogascima.

Komentara 8

MM
Mladen Miletić
11:51 25.01.2010.

Pravosuđe je dobilo 3 zelena svjetlaa zatvaaraj marvu pred ulaz u veliku YU zvanu EU... Sada je i Slavica na redu jel tako se pravosuđe zadovolji, mne pravda jel to nepozna naš zakon pravičnost ne postoji na zapadnjačkom balkanu...

AL
alapača
15:40 25.01.2010.

Zašto se sudi samo Slavici, a ne i svim glavonjama iznad njega koji su formirali stanje svijesti i savjesti kakvo je Slavica pokazao? Što je s tadašnjim ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Đurom Poldrugačem?

JA
jankoprekobrda
12:12 25.01.2010.

Mi koji smo obrazovani za bivseg rezima citali smo SLUGA JERNJEJ I NJEGOVA PRAVICA, svak tko imalo veze sa zivotom ima moze reci NA SUDU NEMA PRAVDE niti ce je ikada biti, to je samo izvor dobrih prihoda za usdcee i advokate posebno one KORUMPIRANE, a takvih je u Hr parvodudju 99,999%. Ima jedan stih iz Slavonskog becarca: Aj sterma ku**r**ac u taj novi zakon koji neda pisati sokakom.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije