Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatičan obrat

Lavrov: Rusija je spremna zračnim udarima podržati Slobodnu sirijsku vojsku

Sergej Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL
24.10.2015.
u 13:10

Prema agenciji Reuters ta izjava dramatičan je obrat ruskog stajališta prema Siriji nakon sastanka u petak u Beču s dužnosnicima Sjedinjenih Država i drugih zemalj

Rusija je spremna zračnim udarima poduprijeti Slobodnu sirijsku vojsku (SLA) i tijesno surađivati sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv pobunjeničkih skupina u Siriji, rekao je u subotu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, javlja agencija RIA Novosti.

"Spremni smo poduprijeti patriotsku oporbu, uključujući takozvanu Slobodnu sirijsku vojsku iz zraka", rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju Rosija 1. "Glavno nam je da se približimo ljudima koji mogu s punom odgovornošću predstavljati njih i oružane skupine koje se bore protiv terorizma", rekao je Lavrov, a prenosi agencija AFP.

Prema agenciji Reuters ta izjava dramatičan je obrat ruskog stajališta prema Siriji nakon sastanka u petak u Beču s dužnosnicima Sjedinjenih Država i drugih zemalja. "Vanjski igrači ne mogu odlučiti umjesto Sirijaca. Moramo ih prisiliti da iznesu plan za svoju zemlju u kojem će biti zaštićeni interesi svih vjerskih, etničkih i političkih skupina", rekao je Lavrov. Izrazio je uvjerenje da će se napredak u Siriji postići u skoroj budućnosti.

Također je rekao da su Siriji potrebni izbori kao dio političkog rješenja krize. "Naravno moraju pripremiti i parlamentarne i predsjedničke izbore", rekao je Lavrov. Dodao je kako mu se čini da su druge zemlje konačno počele bolje razumijevati stanje u Siriji unatoč njihovoj stalnoj retorici protiv predsjednika Bashara al-Assada. Kontinuirano američko odbijanje da svoju kampanju u Siriji dogovaraju s Moskvom "bila je velika pogreška", smatra Lavrov.

Moskva je dugogodišnji saveznik Bashara al-Assada, a Zapad i sunitske zemlje ne vide rješenje za sukob u Siriji bez Asadova odlaska s vlasti.

>> Kerry: Ništa se ne može učiniti ako Asad ostane na funkciji. Lavrov: Neka o njemu odluči narod

Komentara 23

Avatar lvan12
lvan12
14:56 24.10.2015.

He he he... samo ima jedna caka! Ne postoji "Slobodna sirijska vojska". Odavno se ona pretvorila u islamističke horde od Al Nusre, Islamsku frontu, Ajnad Al-Sham islamiste, raznih ostalih "Sham" i "Muđahedin" sekti... zajedničkog naziva teroristi.

Avatar nekakav
nekakav
16:56 24.10.2015.

a što je to točno slobodna sirijska vojska? tko njih predstavlja? kao da kinezi počnu govoriti da je za njih prihvatljivo rješenje na tibetu svako ono koje bude uključivalo i jetija. činjenica je da se u siriji situacija mijenja. i. i da je zapad pokazao svoju dvostruku igru. i sad, kad su u većim zemljama zapada izbori blizu, trebati će narodu objasniti kud su bačene njihove milijarde. da nisu te milijarde date kriminalcima uzrok izbjeglica u europi? amerika je zaštićena, k njima ne mogu samo tako, daleko je to. zato i nema u americi pritiska javnosti. ali u europi raste. neka merkelica samo snatri o svojoj povijesnoj ulozi. njemačka? jel vi znate što se u njemačkoj događa? kakva je cenzura trenutno na djelu? sva sreća da svako malo u njemačkoj jesu izbori, pa će se tu ove desne stranke, u medijima tolko napadane, pojaviti na sceni i odlučiti malo skrenuti ovu splačinu od eu politike, koja se uzdiže iznad nacionalnih država. da je jorg hajder živ, u austriji bi već bio izgrađen zid dvaput viši od mađarskog. ne zavaravajmo se, nije svijet ono što navečer gledamo na tv-u.

RO
rotšild
15:14 24.10.2015.

Večernji i dnevno su zaglavili u istoj laži. To je laž plaćena od pohlepnog, nezasitnog, krvoločnog lihvara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije