Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNIH 2.435 NOVOZARAŽENIH

Dramatičan apel kancelara: 'U vrlo ozbiljnom smo stanju, odustanite za blagdan od obiteljskog okupljanja'

Austria's Chancellor Sebastian Kurz addresses the media next to Health Minister Rudolf Anschober, as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues in Vienna
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
22.10.2020.
u 14:10

U protekla 24 sata umrlo je još 16 osoba, pa je sada broj umrlih od koronavirusa i njegovih posljedica u Austriji od početka pandemije do danas 941. Ukupan broj oboljelih je 72.287, oporavljenih 53.970, a testiranih 2.018.402.

Svaki dan u Austriji padaju novi neslavni rekordi Covid-19 novozaraženih. U četvrtak prijepodne kao grom iz vedrog neba odjeknula je vijest da je u samo 24 protekla sata zabilježeno čak 2.435 novozaraženih od čega 659 u Beču. Austrijski kancelar Sebastian Kurz odmah se je potom oglasio dramatičnim apelom na austrijske građane, zajedno s ministricom kulture Susanne Raab.

„ Mi u Austriji nalazimo se u vrlo ozbiljnom stanju što se tiče širenja koronavirusa. Sad se radi o tome da konzekventnim mjerama zaustavimo taj razvoj. Stoga apeliramo na samoodgovornost austrijskog stanovništva da se ove godine odrekne obiteljskog okupljanja i zajedničkih posjeta groblju i grobovima za blagdan Svih svetih i vikend za Dušni dan“, istakao je Kurz.

I austrijski kancelar i ministrica kulture Raab su rekli kako razumiju da to što traže od Austrijanaca da je „velika žrtva, jer je to vrijeme kada smo u mislima s pokojnima i obitelji su još uže povezane nego inače“.

„Znam da je blagdan Svih svetih i Dušni dan za mnoge jedan način povratka kući i tradicionalno vrijeme u godini kada je cijela obitelj na okupu. Nažalost, ove je godine važno da iz obzira jednih prema drugima i iz obazrivosti prema zdravlju i radnim mjestima u našoj zemlji, slavimo drugačije nego što smo naučeni“, poručio je Kurz.

„U borbi protiv pandemije apeliramo na to da grobove posjetite samo s ljudima s kojima živite u zajedničkom domaćinstvu“, zamolila je ministrica Raab, koja je istog mišljenja kao i austrijski kancelar da se ovogodišnjim odricanjem „može dati važan doprinos svojoj zemlji“.

Kurz je upozorio kako će slijedeći mjeseci za Austrijance biti izuzetno snažan i zahtjevan „crveno-bijelo-crveni“ (op. boja austrijske zastave) izazov. „ S obzirom da smo svi mi kako u Austriji tako i u Europi već umorni od korone. Unatoč toga molim stanovništvo da izdrži“, istakao je u svom dramatičnom apelu austrijskim građanima savezni kancelar Sebastian Kurz. U Austriji je inače u četvrtak zabilježeno 15.867 aktivno korona oboljelih.

U bolnicama je po prvi put njih više od tisuću, točnije 1.002 osobe, uključujući čak 161 u intenzivnoj njezi. Ono što posebno zabrinjava je stalan i sve brži porast broja oboljelih u austrijskim bolnicama i u intenzivnoj njezi, ali i preminulih. U protekla 24 sata umrlo je još 16 osoba, pa je sada broj umrlih od koronavirusa i njegovih posljedica u Austriji od početka pandemije do danas 941. Ukupan broj oboljelih je 72.287, oporavljenih 53.970, a testiranih 2.018.402.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije