Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPER MARIO SLOMIO OPONENTE

Draghi će voditi Italiju bez Twittera i Facebooka

Incoming Italian Prime Minister Mario Draghi speaks to the media after meeting with Italian President Sergio Mattarella, in Rome
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.02.2021.
u 08:25

Bankar je najprije pridobio desničara Salvinija, a sada i populiste iz Pokreta 5 zvijezda

Gdje je Mario? (Where is Mario). Tako su u Frankfurtu etiketirali Marija Draghija dok je bio predsjednik Europske središnje banke. Nikad se nije znalo gdje je i što radi. Mnoge je odluke donio, a da se prethodno nije ni s kim konzultirao. Tako se ponaša i u Rimu. Draghi nema ni Facebook ni Twitter profil, tako da će odluke koje donosi biti samo službeno objavljivane.

Otkako je od predsjednika Sergija Mattarelle prije tjedan dana dobio mandat za sastavljanje vlade, nije javno kazao ni jednu riječ, a stranke s kojima se konzultirao samo je slušao.

Bivši predsjednik Europske banke prihvatio je mandat za sastav vlade i predsjedniku republike Sergiju Mattarelli predstavio novu 67. Vladu talijanske republike o kojoj će glasovati u parlamentu tek u ponedjeljak. Vlada će prisegnuti u subotu u 12 sati pred Mattarellom.

Evo sastav Draghijeve vlade u kojoj su predstavnici svih stranaka koji je podupiru, te osam ministara stručnjaka-tehničara za pojedine oblasti, prije svega za ekonomiju i tranziciju: Luciana Lamorgese ostaje ministricom unutarnjih poslova; Luigi Di Maio ostaje ministar vanjskih poslova; Giancarlo Giorgetti ministar ekonomskog razvoja; Marta Cartabia ministrica pravosuđa; Roberto Cingolani ministar ekološke tranzicije; Stefano Patuanelli ministar poljoprivrede; Roberto Speranza ostaje ministar zdravstva; Lorenzo Guerini ostaje ministar obrane; Andrea Orlando ministar rada; Vittorio Colao ministar digitalne tranzicije; Enrico Giovannini ministar prometa; Patrizio Bianchi ministar obrazovanja; Dario Franceschini ostaje ministar kulture; Elena Bonetti ostaje ministrica obitelji; Federico D'Incà ministar za odnose s Parlamentom; Maria Cristina Messa ministar sveučilišta; Renato Brunetta ministar javne uprave; Maria Elena Gelmini ministrica autonomija; Mara Carfagna ministrica za jug; Fabiana Dadone ministrica za mlade; Erika Stefani ministrica ze osobe s fizičkim problemima; Massimo Garavaglia ministar turizma.

Odužilo se sastavljanje vlade

Sastavljanje vlade se oduljilo i zato što su se u četvrtak od 10 do 18 sati članovi Pokreta 5 zvijezda (M5s) na platformi Rousseau izjašnjavali trebaju li njihovi zastupnici glasati za Draghija.

Glasanju je pristupilo 74.537 članova od oko sto tisuća njih. Za potporu Draghijevoj vladi izjasnilo se njih 59,3 posto, a protiv 40,7 posto. Mnogi članovi M5s bili su protiv toga da pokret uđe u vladu u kojoj se nalazi i stranka Silvija Berlusconija koga smatraju kriminalcem. Protiv takve vlade bio je i Alessandro Di Battista, jedan od povijesnih čelnika i bivši zastupnik iz redova pokreta, koji je nakon objave rezultata glasanja na platformi kazao da se povlači i da će ubuduće govoriti samo u svoje, a ne i u ime pokreta. Na glasanje su utjecali osnivač pokreta Beppe Grillo, kao i jedan od čelnika i dosadašnji ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, koji su kazali da Draghi neće ukinuti građanski dohodak koji su uveli, te će osnovati ministarstvo za ekološku tranziciju. Draghi tako ima potporu svih stranaka u parlamentu osim stranke desnice Talijanska braća.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 1

CR
crna.rupa
09:26 13.02.2021.

Bravo. A sada zabrana uporaba istih ili porez na korištenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije