Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.12.2016. u 11:45

Nova ljevica uzvratila je udarac primatu galopirajućeg tzv. neokonzervativizma

Točno 24 sata nakon što je središtem Zagreba, uz uobičajeni folklor, marširala rigidna desnica, jučer su udareni temelji Nove ljevice koja pretendira uzeti glasove razočaranih SDP-ovih glasača. Iz sfere lijevog aktivizma, Zoran Pusić, Vesna Teršelič, Dragan Markovina i društvo iskoračili su na političku scenu, siti “straha, mržnje, zatucanosti, nazadnjaštva i predrasuda prema drukčijima”, zazivajući pristojno, tolerantno društvo neopterećeno mitovima koje će, ufaju se, oživjeti s institucionalne razine.

Pritom, njihova je motivacija posve jasna. Intelektualna elita koju je Milanovićev SDP lakonski odbacio, koju mediji počesto nazivaju “salonskom ljevicom”, imputirajući im inertnost i dociranje bez ikakva vidljivog efekta, naposljetku je uzvratila udarac primatu galopirajućeg tzv. neokonzervativizma koji posljednjih godina, tvrđavu po tvrđavu, osvaja i vitalne državne resore. Svjetonazorska se pitanja, obećavaju novi ljevičari, više neće brusiti u zadimljenim gradskim kavanama, već u političkoj areni, no kakve su im šanse od SDP-u preuzeti monopol nad glasačima ljevice? Dosadašnji saldo ne ide im u prilog.

Bivši predsjednik Ivo Josipović i njegova “Naprijed Hrvatska” nisu uspjeli kapitalizirati više od milijun glasova na posljednjim predsjedničkim izborima, Mato Kapović i Radnička fronta nisu ostavili dubljeg traga, nakratko su bljesnuli Laburisti pa doživjeli krah, dok Šuvarov SDP više ne egzistira ni u sjećanjima ostarjelih partizana. Hoće li baš Novoj ljevici poći za rukom razbiti duopol velikih stranaka, izbjeći fijasko svojih prethodnica? Zgrabiti pokoji glas SDP-u u Zagrebu zasigurno hoće, no teško je vjerovati da će do lokalnih izbora ozbiljnije zagrabiti u Bernardićev glasački bazen na nacionalnoj razini. Njihov najveći uspjeh zasad leži u odlučnosti da jalove rasprave pretoče u svoju snažniju prisutnost, no preostaje im brzo i energično pokrenuti stranačku mašineriju. U protivnom, lider Nove ljevice Dragan Markovina ostat će percipiran tek kao Dražen Keleminec s petokrakom.     

>> Dragan Markovina: Nudimo zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret na mjesto koje mu pripada

Komentara 2

DU
Deleted user
22:37 19.12.2016.

Interesantno da maršira "rigidna desnica", a za ljevicu nema niti jednog epiteta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije